Készült: 2021.05.06.04:55:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

143. ülésnap (2020.06.29.), 212. felszólalás
Felszólaló Hohn Krisztina (LMP)
Beosztás  
Bizottsági előadó Költségvetési bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:50


Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HOHN KRISZTINA, a Költségvetési bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Mint ahogy elnök úr is elmondta, az ellenzéki frakciók több mint 800 módosító javaslatot nyújtottak be, amelyekből sajnos egyetlenegyet sem tartott támogatásra érdemesnek a kormánypárti többség a bizottsági szakaszban.Több olyan vélemény is elhangzott a bizottság kormánypárti tagjaitól, hogy sok a módosító javaslat, és mivel ezeket csomagban szavazza a bizottság, így nem tudják kiválogatni, hogy melyik lenne arra jó, hogy támogatására sor kerüljön. Pedig az ellenzéki frakciók közös módosító indítványokat is tettek, amivel szerintem egyértelműen kifejeztük, hogy vannak általunk is kiemelt jelentőségűnek tartott javaslatok.

Nos, azt gondolom, ezeket legalább támogathatták volna, tisztelt képviselőtársaim. Például a nyugdíjra vonatkozó közös ellenzéki módosító javaslatot, amelyben az öregséginyugdíj-minimum általunk javasolt legkisebb összege nem lehetne kevesebb, mint 80 ezer forint, és aminél az öregségi nyugdíj teljes összege sem lehetne kevesebb. Gondoljunk csak bele, hogy a kormány tíz éve nem emelte a mindenkori öregséginyugdíj-minimum összegét, ez ennyi ideje már 28 500 forint!

Sokszor elmondtam már ennek a Háznak a falain belül, hogy az ellenzéknek a javaslatok megfogalmazása is a dolga, és ez is a demokrácia része, hogy beadhatunk javaslatokat, azokat fenntarthatjuk, sőt külön szavazásra is kikérhetjük. Igaz, úgy látom, sokukat ez azért néha idegesíti, és általában néhányan ezt ki is mutatják, pedig a demokrácia még megmaradt morzsáinak további fennmaradása érdekében azért néhány javaslatot elfogadhatnának. (Nacsa Lőrinc: Na!) Na vagy nem na, ez így van.

A költségvetés áttanulmányozása után sajnos láthatóvá válik, hogy a kormány még mindig nem érzékeli megfelelőképpen a klíma- és az ökológiai válság súlyosságát, hiszen alig találni olyan elemet, amely valóban elősegítené a klímaváltozás megfékezését, sőt visszalépésnek látszik az előző évekhez képest, hiszen vannak olyan jogcímek, amelyek összevonásra vagy megszüntetésre kerültek. Ezért úgy tűnik, a várva várt zöldfordulatra még várni kell, pedig tudjuk, hogy nem folytathatjuk ott, ahol a járvány előtt abbahagytuk.

A 2021-es költségvetésnek a zöldfordulatot és az újjáépítést kellene szolgálnia. Ehhez legelőször a szociális válságot kellene megállítani, emelve a létfontosságú szociális juttatásokat és a közszolgálatban állók bérét. Gondoljunk csak a szociális szférában dolgozókra vagy a köztisztviselőkre, de a közalkalmazottak szintjén sem megfelelő sajnos a bérezés.

(16.20)

A jelenlegi költségvetés mezőgazdaságra vonatkozó része konzerválja a jelenleg fennálló helyzeteket, ugyanakkor viszont hosszú távon nem fogja tudni fenntartani azokat. Továbbra is az úgynevezett zöldbárók és az ipari gazdálkodás érdekeit tartja szem előtt, és ezek számára tart fenn kedvező környezetet. Sajnos nem számol azzal, hogy a termőföld minősége romlik, vízmegtartó képessége csökken, és nem részesíti előnyben a helyi terméket és a helyi kereskedelmen alapuló gazdaságot sem.

Remélem azonban, hogy a célunk közös abban, hogy ebben a bizonytalan, válságokkal sújtott időszakban is élhető maradjon országunk, megőrizzük erdeinket, a jó minőségű termőföldet, vizeinket, természeti értékeinket, a biológiai sokféleséget, hogy ezzel biztosítsuk a békés, demokratikus, igazságos társadalom feltételeit.

Sajnos a jelenlegi költségvetés várhatóan pont ellenkező hatással fog járni. A természet, ha teljesen tönkretesszük, nem biztos, hogy képes lesz számunkra egy másik lehetőséget biztosítani. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)
Felszólalások:  Előző  212  Következő    Ülésnap adatai