Készült: 2020.07.14.00:31:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

91. ülésnap (2003.09.30.), 127. felszólalás
Felszólaló Szalai Annamária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:23


Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAI ANNAMÁRIA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Az ORTT a törvényi előírásnak megfelelően nyújtotta be a költségvetése végrehajtásáról szóló javaslatot, illetve a költségvetési bizottság terjesztette a parlament elé. A 2002. évre az jellemző, itt a médiapiacon az ORTT költségvetésében, hogy ahhoz képest, hogy ebben az évben kezdett meginogni a médiafinanszírozás törvényben szabályozott rendszere, ehhez képest valamiféle bravúrral sikerült mégis a költségvetési egyensúlyt fenntartani.

Miért mondom, hogy megborult a finanszírozási rendszer? Ennek két oka van. Az egyik az, hogy a kormány törvénytelen módon, úgymond, átvállalta az üzemben tartási díjak fizetését az állampolgároktól. Jelenleg is folyik az Alkotmánybíróság előtt ennek a vizsgálata. Jelenleg a médiatörvény még úgy tartja nyilván, hogy ezt nem törölték el. Ezzel főleg az a baj, hogy nem mindenki helyett “vállalta átö a kormány a fizetést, hanem csak a lakosság egy része után; illetve a másik fő probléma, hogy ezáltal kiszolgáltatottá váltak a közmédiumok teljes egészében.

A másik ok, ami miatt megingott a finanszírozás rendszere, hogy jól látható, hogy a műsorszolgáltatási díjbevételekkel komoly gondok, komoly problémák jelentkeztek az elmúlt években. Az egyik kereskedelmi rádió úgy döntött, hogy nem hajlandó fizetni a szerződésének megfelelő műsorszolgáltatási díjat, és ezzel zsarolta a médiahatóságot. A médiahatóságnak ezt a bevételt tovább kell utalnia, és ezáltal a többi elemét is a médiapiacnak egy dominóelven megingatta ez a kereskedelmi rádió. A nem jogkövető magatartást azzal jutalmazta a hatóság, hogy végül engedett a szerződésében megállapított díjból, illetve ezt követően látható, hogy a többi kereskedelmi médium is ezt az utat választja. Ezzel önmagában is nagyon sok probléma van, de ez komoly jelzése volt annak, hogy a médiatörvényben, a '96. évi I. törvényben megállapított finanszírozási rend recseg-ropog, inog.

Jól látható a törvényjavaslat alapján, hogy komoly adósok vannak a médiapiacon. Például említeném az ATV-t, amely ismereteim szerint több mint 100 millióval tartozott abban az évben. Ez is azzal jár, hogy a műsorszolgáltatási alap és közvetve az ORTT finanszírozása is megrendül, és ezáltal az egész médiapiac Magyarországon, a közmédiumok finanszírozása veszélybe kerül.

Mindennek ellenére az ORTT valahogy áthidalta ezeket a gondokat, átütemezett bizonyos sorokat a költségvetésén belül, illetve bizonyos pályázati lehetőségek jelentősen csorbultak e miatt a nem jogkövető magatartás miatt, és nem is alkalmazott egyébként kellően erős szankciókat, hogy a jövőben ezen változtatni lehessen. Ennek ellenére, miután ezt a pénzügyi bravúrt, illetve könyvelési bravúrt végrehajtották, mindemellett én az elfogadását javaslom, és így a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség frakciója is elfogadását fogja javasolni.

Köszönöm.

 
Felszólalások:  Előző  127  Következő    Ülésnap adatai