Készült: 2020.07.11.22:18:58 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

80. ülésnap (2003.06.17.), 122. felszólalás
Felszólaló Szalai Annamária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:13


Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAI ANNAMÁRIA (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Miután a módosító indítványok jelentős részét jómagam jegyzem, így egyben szeretném elmondani, hogy milyen elvek vezéreltek bennünket akkor, amikor beadtuk ezeket a módosító javaslatokat.

Az általános vita során már elmondtuk, hogy az elosztás alapelvével nem értünk egyet, hiszen nem igazodik sem ahhoz, hogy az ÁSZ milyen vizsgálati megállapításokat tett a különböző közszolgálati médiumokban - nagyon elmarasztalta például a Magyar Televíziót, viszont a Duna Televízió igényét megalapozottnak tartotta -, ugyanakkor az igényekkel sem áll összhangban, amit maguk a közmédiumok nyújtottak be. A Magyar Televíziót, ahol jelen állapotában minden törvénytelen, például jutalmazza a javaslat, a Magyar Rádiót - amivel nem elégedett a jelenlegi kormánypárt, hiszen nem tudta teljes egészében a megszállása alá vonni - bünteti, a Duna Televíziót pedig, úgy tűnik, hogy lassú halálra ítéli.

Az elosztás elveivel mi alapvetően nem értettünk egyet, és szerettünk volna visszatérni a médiatörvényben már minden párt által jóváhagyott százalékos elosztáshoz. Mivel a Műsorszolgáltatási Alapból is meghatározott százalék alapján részesednek a különféle közmédiumok, mi azt javasoljuk, hogy a közmédiumok e konszenzusos elv alapján bizonyos meghatározott százalék szerint részesüljenek a rendelkezésre álló összegből tőkeemelésre.

Persze azt is vitattuk, hogy a költségvetésbe beállított 7,2 milliárd forint kevés, ez a költségvetési vita során már ki is derült, de ezt nem lépjük túl, mi e kereteken belül javasoltunk változtatást, és mondtuk azt, hogy a százalékos megosztás alapján szülessék meg a döntés. Így körülbelül 44 százalékos arányban részesüljön a Magyar Televízió, 30 százalékban a Rádió és 26 százalékban a Duna Televízió. Nagyságrendekben: a Magyar Televízió 3,1 milliárdot kapna, a Rádió 2,2 milliárdot és a Duna Televízió 1,9 milliárdot. S az még hozzátartozik az elveinkhez, hogy a Magyar Televízió mindaddig ne kapja meg ezt az összeget, amíg a konszolidálási tervet nem készíti el, ezt nem fogadja el az Állami Számvevőszék, a kuratórium, az ellenőrző testület és a költségvetési, illetve a kulturális bizottság, tehát addig fagyasszuk be ezt az összeget. Ez volt a mi javaslatunk.

 

(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

Egyébként több változatban is beadtuk a javaslatunkat, mert érezzük azt, hogy vannak olyan médiumok, amelyeket a szocialista-szabad demokrata kormányban szeretnek, és vannak olyanok, amelyeket nem szeretnek. Nem szeretnénk például azt, hogy miután önök a Rádiót büntetni kívánják, ezáltal csomagban büntessék a Duna Televíziót is, így megadtuk a módját, a lehetőségét annak, hogy különválasztva dönthessenek.

A szocialista-szabad demokrata gőzhenger természetesen lesöpört mindent, és egyetlenegy módosító indítványunkat sem tartotta elfogadhatónak. Jól látszik, hogy mindenáron el akarják fogadtatni ezt a javaslatot, és a közpénzeket a Magyar Televíziótól a továbbiakban is ellenőrzés nélkül, gátlástalanul áramoltatnák kifelé a baráti, ismerősi körbe.

Nem volt házszabályszerű a határozat beadása, hiszen a vita megkezdésekor nem állt rendelkezésre az a 78 aláírás, amit a Házszabály előír. A bizottsági vita során is kiderült, hogy annak ellenére, ha a szocialista-szabad demokrata képviselők tartalmilag egyet is értenének a javaslatainkkal, nem hajlandók egyetlenegyet sem elfogadni, hiszen akkor nem tudnák áthajtani ezt a javaslatot ebben a tempóban, amit egyébként nyugodtan beadhattak volna már januárban is.

Emellett még számos hibát tartalmazott ez a törvényjavaslat, amit korrigálni szerettünk volna módosításokkal, hiszen az Országgyűlésnek nem áll módjában feladatokat meghatározni; feladatokat egyáltalán nem határozhat meg sem a TV-nek, sem a Rádiónak, sem a Duna Televíziónak, hiszen ezt a törvény határozza meg, de azt pláne nem teheti meg, hogy egy meghatározott összegből több feladatot előír, mint amennyit egyáltalán végre lehetne hajtani.

Még egyszer kérném önöket, hogy gondolják át a módosító indítványainkat, és ne söpörjék le ezeket.

Köszönöm. (Taps a Fidesz és az MDF soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  122  Következő    Ülésnap adatai