Készült: 2020.07.02.22:20:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

107. ülésnap (2003.11.17.), 205. felszólalás
Felszólaló Szalai Annamária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:43


Felszólalások:  Előző  205  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

SZALAI ANNAMÁRIA (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Televíziónak kíván a zárszámadás során a magyar kormány, illetve a parlamenti többség ismét hatmilliárd forintot adni. A magyar közmédiumok finanszírozása törvénytelen, a kormány, illetve a kormányzati többség önkényesen döntheti el, hogy mennyi támogatást biztosít a közmédiumoknak, a televízióknak, a rádióknak.

A közmédiumok kiszolgáltatottak, közvetlenül függnek a kormánytól, illetve a kormánypártoktól. A kormány által, illetve a parlament által bevezetett új médiafinanszírozás felszámolta a közmédiumok pénzügyi és ezáltal politikai függetlenségét. Ez nemcsak hogy a magyar törvényeknek nem felel meg, de az európai jogrenddel, az európai irányelvekkel, ajánlásokkal sincs összhangban; emiatt sem tudjuk támogatni ezt a módosító indítványt, illetve ezáltal nem tudjuk a zárszámadást ilyen formában elfogadni.

Ha az önöknek kedves közmédium teljesít, ha lojális önökhöz, akkor támogatják, akkor megjutalmazzák olykor, néhány milliárd forinttal. Feltehetőleg ebben az évben, az év elején jól viselkedett a Magyar Televízió, mert önök már egyszer megjutalmazták hatmilliárd forinttal. Feltehetőleg rosszul viselkedik a Magyar Rádió és a Duna Televízió, mert hiába támasztotta alá az Állami Számvevőszék, hogy komoly hiányokkal küzd ez a két közmédium, önök nem voltak hajlandók megsegíteni, ezzel szemben azt a Magyar Televíziót, amelyet az ÁSZ is nagyon sok területen megrótt, sőt ismeretlen tettes ellen vizsgálatot is indított, önök jutalmazták, és most ismét jutalmazni kívánják.

Nagyon elgondolkodtató az, hogy miért kellett több héttel elhalasztani ezt a szavazást. Önök arra hivatkoztak, hogy valamiféle szerződéseket nem az önök kedve szerint kötött meg a Magyar Televízió. Valóban, a Magyar Televízió elnöke áron alul, korrupciógyanús módon értékesítette a Magyar Televízió reklámidejét. Úgy látszik, hogy valami történt az elmúlt hetekben, hogy önök mégis megváltoztatták a Magyar Televízióhoz való viszonyukat. Igen, ezt a szerződést felbontotta a Magyar Televízió elnöke.

De mi történt még? Medgyessy Péter miniszterelnök úr elismerte, hogy magához intette a Magyar Televízió elnökét, és beszélgetett vele. E beszélgetést követően sok érdekes dolog történt, például megszüntettek egy műsort indoklás nélkül, például új interjúsorozat indult a miniszterelnökkel, például új beosztásba helyezték a miniszterelnök személyi titkárának édesanyját, például a miniszterelnök nevelt lánya új megbízásokat kapott a Magyar Televízióban. (Folyamatos zaj.)

Úgy látszik, hogy Ragáts úr kedvére tett az elmúlt időszakban a kormánynak, a kormányfőnek, a kormányzati többségnek, és feltehetőleg ez az oka annak, hogy önök ismét megjutalmaznák a Magyar Televíziót hatmilliárd forinttal anélkül, hogy letett volna egy végrehajtható üzleti tervet, anélkül, hogy tudnánk, hova megy ki ez a sok pénz, hogy a köztelevízión keresztül különféle szakmai lobbicsoportok, akik önökkel jó kapcsolatot ápolnak, hogyan kapnak innen nagy összegű megrendeléseket.

Tisztelt Parlament! Felelős döntést nem hozhatunk ebben a tárgyban, önök nagyon felelőtlenek, ha ismét megjutalmazzák a Magyar Televíziót.

Köszönöm. (Taps a Fidesz soraiban.)
Felszólalások:  Előző  205  Következő    Ülésnap adatai