Készült: 2020.09.30.09:16:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

145. ülésnap, 126. felszólalás
Felszólaló Dr. Göncz Kinga
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás külügyminiszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:07

Felszólalások:  <<  126  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. GÖNCZ KINGA külügyminiszter: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselő úr! Köszönöm a kérdést. Az volt a képviselő úr kérdése, hogy fellép-e a magyar kormány a slotizmus ellen. Hadd mondjam egyértelműen: igen. Minden kétoldalú fórumon és nemzetközi fórumon is egyértelművé tesszük, amit nagyon hasonlóan látunk, mint képviselő úr maga is.

Úgy látjuk, hogy a fő probléma az, hogy Szlovákiában a vezető kormánypárt koalícióra lépett egy olyan párttal, nevezetesen Ian Slota pártjával, amelyik szélsőségesen nacionalista, radikálisan nacionalista párt, és sokszor elmondjuk európai uniós fórumokon is, kétoldalú kapcsolatokban is, hogy szemben azzal a reménnyel, hogy ebben az esetben a nagyobbik kormánypárt tudja megszelídíteni a kisebbik koalíciós partnert, pont az ellenkezője történik. Az történik, hogy ez a szélsőségesen nacionalista és radikális nézetrendszer jelenik meg egyre szélesebb körben, például, ahogy említette a képviselő úr, akár a miniszterelnök jelenlétében is elhangzanak olyanok, olyan kijelentések, amelyekről most szó volt, és amelyek egyébként nemcsak a magyarok önérzetét sértik, hanem Btk.-ba ütköző kijelentések Szlovákiában is. Nevezetesen, a diszkriminációellenes törvény 2. §-ának 7. pontjába, illetőleg a gyülekezésről szóló törvény 10. §-ába ütközik.

Olyannyira felemeljük a szavunkat, hogy utoljára egy-két héttel ezelőtt adtam egy interjút a Hospodářské Novinynak, ahol az újságíró megkérdezte tőlem, hogy mit gondolunk erről a kérdésről. Ő egyébként a Magyar Gárdát hozta föl a másik oldalon példának. Én azt mondtam, hogy egy nagy különbség van, a Magyar Gárda vezetése nem tagja a magyar kormánynak, miközben Ian Slota viszont a kormányt alkotó koalíció tagja, és elmondtam azt, hogy Btk.-ba ütköző cselekmény, amelyek elhangzanak ebben az esetben, mert azt gondoltam, hogy itt nemcsak politikai szinten kell ezt kezelni, hanem a közvélemény szintjén is szükség van arra, hogy ezekről a kérdésekről beszéljünk. Köszönöm szépen.

Felszólalások:  <<  126  >>    Ülésnap adatai