Készült: 2021.04.13.21:13:21 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

105. ülésnap, 200. felszólalás
Felszólaló Hollik István (KDNP)
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:15

Felszólalások:  <<  200  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HOLLIK ISTVÁN (KDNP): Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ép testben ép lélek - így szól a római mondás. A Fidesz-KDNP kormányra kerülésekor ennek a mondásnak a szellemében hajtott végre szemléletváltást a köznevelés, illetve a sportpolitika területén.

A kormányzat az előző ciklusban megteremtette a köznevelés lelki, tartalmi alapjait, és hozzálátott a mondásban szereplő másik szükséges rész, a testi megteremtéséhez is.

2014-ben döntött úgy a kormány, hogy a nemzeti köznevelési infrastruktúra-fejlesztési programot el fogja indítani, amelynek gazdájaként a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot jelölte ki. A cél az, hogy olyan európai színvonalú tornatermek, tantermek és tanuszodák épüljenek, amelyek hosszú távon szolgálják a fiatalok fejlődését, elősegítve így az adott település köznevelési feladatainak ellátását is.

A kormány XXI. századi színvonalú infrastrukturális hátteret kíván biztosítani a köznevelés számára, ennek érdekében országszerte tantermek, a mindennapos testnevelésórákhoz tornatermek, a gyermekek úszásoktatásához járásonként pedig tanuszodák épülnek. A beruházások demográfiai okokra visszavezethető többletigényeket is kiszolgálnak, a települések lakóinak jogos modernizációs elvárásait is teljesítik.

Ezekkel a fejlesztésekkel hozzá lehet járulni a fiatalok szellemi és fizikai képességeinek folyamatos fejlesztéséhez, azaz az eredményes tanuláshoz és magasabb szintű sportolásra való ösztönzéshez.

(16.50)

Reméljük, hogy ennek köszönhetően még több „Jó tanuló, jó sportoló” elismerést lehet majd átadni, és bízunk abban is, hogy a diákokból minél több olimpikon is részt vehet majd a majdani budapesti ötkarikás játékokon.

Mindezek alapján szeretném kérdezni tisztelt államtitkár urat, a gyermekek mindennapi testmozgása érdekében hány sportlétesítmény-beruházás előkészítése van folyamatban, illetve milyen fejlesztések várhatóak ebben a tekintetben a közeljövőben. Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  200  >>    Ülésnap adatai