Készült: 2021.01.24.00:31:49 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

196. ülésnap (2001.03.27.), 278. felszólalás
Felszólaló Dr. Wekler Ferenc (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Önálló indítvány indokolása
Videó/Felszólalás ideje 5:02


Felszólalások:  Előző  278  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. WEKLER FERENC (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt év őszén az Országgyűlés többsége egy elhamarkodott, átgondolatlan és gazdasági-társadalmi szempontból végig nem gondolt törvényjavaslatot fogadott el az Országgyűlésben, amelyet azóta röviden úgynevezett repiadónak hívunk. Ennek a törvényjavaslatnak és az elfogadott törvénynek az a lényege, hogy minden olyan kifizetést, amelyet üzleti, hivatali, diplomáciai jellegű reprezentációra fordítunk, az Országgyűlés határozata értelmében 55 százalékos többletadó, illetve adó terhel január 1-je óta.

A kormány, illetve a kormánypártok már a költségvetés vitájában rájöttek arra, hogy valami nincs rendjén, és ezért kivételeket szavaztak meg a költségvetési törvényben, ami kivette a miniszterelnököt, a Ház elnökét, a külügyminisztert és a köztársasági elnököt az érintettek köréből, tehát nekik nem kell az úgynevezett repiadót megfizetniük. Viszont meg kell fizetniük azoknak az általános iskolásoknak, akik az általános iskolai sportegyesület vendégeként egy sportverseny után egy kólát kapnak; számukra a kóla 55 százalékkal többe kerül, mintha saját zsebből vásárolnák meg.

Meg kell fizetniük az önkormányzatoknak, meg kell fizetniük a társadalmi szervezeteknek, meg kell fizetniük azoknak a nemzetiségi országos önkormányzatoknak, amelyek egyébként sincsenek nagyon eleresztve pénzzel, viszont számtalan művészeti együttest, táncegyüttest, énekkart próbálnak támogatni, mégpedig oly módon, hogy a fellépések után - amely fellépések sokszor az ország másik szögletében történnek - meghívják őket egy-egy vacsorára, egy-egy kólára. Az ő büdzséjüket, az ő költségvetésüket teljes mértékben ellehetetleníti ez a javaslat.

A költségvetés indokolásában arról hallottunk, hogy ez 10-15 milliárd forint többletbevételt jelent az ország számára, de ha végigvesszük, hogy kik azok, akik be fogják és kötelesek befizetni az 55 százalékos többletforrást, akkor rájövünk, hogy nem történik más, mint hogy a költségvetési szervek zsebéből kivesszük a pénzt, és áttesszük az állam zsebébe, az államkasszába.

Szeretném még egyszer hangsúlyozni, hogy az általam a Szabad Demokraták Szövetsége nevében beterjesztett módosító javaslat elsősorban az iskolák, a társadalmi szervezetek, az önkormányzatok, a közhasznú társaságok adókötelezettségének eltörlését célozta. Természetesen a magam részéről igazságtalannak tartom azt is, hogy az üzleti világban minden ilyen jellegű kifizetést többletadó terhel. Akik járatosak az üzleti életben, azok tudják, hogy ma egy-egy üzleti megbeszélés nagyon nehezen képzelhető el egy ásványvíz, egy kóla, egy kávé vagy esetleg egy üzleti ebéd nélkül. Mindazok a polgármesterek, akik az önök soraiban ülnek, tudják, hogy befektetőkkel az önkormányzatok érdekében kötendő üzletekről általában fehér asztal mellett, jó hangulatban érdemes és lehet eredményesen tárgyalni.

Örülök annak, hogy úgy tűnik, a kormánypártok soraiban szintén rájöttek arra, hogy ez a rendelkezés tarthatatlan, és az elmúlt hetekben több nyilatkozatot hallottam arról, hogy önök is módosítani kívánják ezt a rendelkezést. Felhívnám a figyelmüket, hogy ez a rendelkezés ma érvényben van. Addig, amíg az Országgyűlés nem módosítja esetleges közös akaratunknak megfelelően a törvényt, mindazok, akik érintettek, kénytelenek befizetni az 55 százalékos többletadót, és minél később módosítja a parlament ezt a rendelkezést, annál nagyobb adminisztrációs terhet fog ez jelenteni a vállalkozások, a társadalmi szervezetek és az APEH számára. Ugyanis ha visszamenőleges hatállyal töröljük el ezt a rendelkezést, akkor értelemszerűen azok, akik az év első felében befizették, az év második felében joggal, kamatostul visszaigényelhetik az APEH-nak befizetett összegeket.

Azt javasolom a tisztelt Országgyűlésnek és elsősorban a kormánypárti többségnek, hogy támogassák javaslatom tárgysorozatba-vételét.

A javaslat nem teljes körű, ezt elismerem, de módosító javaslatokkal mindazok a célok, amelyek a Pénzügyminisztérium, illetve néhány képviselő nyilatkozatából kiderülnek, bevihetők a törvényjavaslatba, és ez lényegesen felgyorsítja a törvény módosítását, illetve ennek a rendelkezésnek az eltörlését.

Ha a cél közös, akkor kérem, hogy vegyék figyelembe az érveinket, és támogassák ennek a törvénynek a tárgysorozatba-vételét.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az SZDSZ soraiban, szórványos taps az MSZP soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  278  Következő    Ülésnap adatai