Készült: 2020.10.20.16:06:05 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

113. ülésnap, 151. felszólalás
Felszólaló Horváthné dr. Fekszi Márta
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Beosztás külügyminisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:05

Felszólalások:  <<  151  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

HORVÁTHNÉ DR. FEKSZI MÁRTA külügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! November 16-án volt a külügyminiszteri találkozó. Ennek során a miniszter asszony rendkívül határozottan képviselte a magyar kormány és a magyar parlamentet alkotó pártok álláspontját.

Konkrétan felvetette, hogy nem elfogadható a szlovák fél kettős viselkedése a magyar fél számára, miszerint befelé a szlovák politikai erők sértő kijelentéseket, magatartást és konkrét tetteket alkalmaznak a magyar kisebbség irányába, miközben a külvilág számára barátkozó, pozitív üzeneteket küldenek, miszerint Magyarországgal jó kapcsolatokat kívánnak kiépíteni, és ezt kívánják a saját kisebbségükkel.

Nagyon konkrétan arra is rámutatott a miniszter asszony, hogy nem ez volt a szlovák kormány programja, és politikai ígéreteikben sem ezt ígérték. Konkrétan felhívta a figyelmet a szlovák oktatási miniszter rendeletére, miszerint nem tudjuk elfogadni, hogy a magyar tankönyvekben a szlovák településnevek csak szlovákul kerüljenek feltüntetésre; hogy a párkányi körzeti hivatalban leszedték a magyar feliratokat; hogy a Selye János Egyetem állandó finanszírozási gondjait nem oldják meg, holott erre ígéretet tettek.

Egy szó mint száz: megkértük, és nagyon határozottan rámutattunk, hogy ez nem Európa-konform magatartás, sérti a Szlovákia által vállalt nemzetközi jogi kötelezettségeket, s rendkívül furcsa, hogy az ET-ben most Szlovákia tölti be az elnöki tisztet, és valahogy nincs szinkronban a viselkedése az otthoni politikában. Egy szó mint száz: mióta mindketten európai uniós tagállamok vagyunk, ez nem szlovák belügy, ez európai ügy, és nem csak Szlovákia és Magyarország ügye. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Felszólalások:  <<  151  >>    Ülésnap adatai