Készült: 2020.07.11.23:20:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

332. ülésnap (2013.12.03.), 298. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  298  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen. Én csak ismételten szeretném elmondani azt, amit a korábbiakban is mondtam. Azért, képviselő úr, itt vádaskodik, meglep engem, vagy nem lep meg, nem tudom, melyiket mondjam, hogy a kezében lévő dokumentum és a kuruc.info nevű dokumentumok meglepő egyezőséget mutatnak, nem tudom, melyikben volt előbb, a honlapon volt, és úgy került az ön kezébe, vagy az ön kezében korábban volt, mint ahogy a honlapra ez felkerült. (Szilágyi György: Nem mindegy? Nem mindegy az ügy szempontjából?) Ez mindenesetre érdekes lehet. De ettől függetlenül én azt kérem tisztelt képviselő úrtól, hogy hagyja abba azokat a vádaskodásokat, amelyeket más esetben már mások perrel buktak el. (Zakó László: Jelentsd fel!) Nem azért jöttünk ma itt össze, hogy ön itt abban a stílusban, abban a mérgező stílusban, amit ebben a parlamentben következetesen visz, abban a stílusban személyeskedve támadjon meg itt nem levő embereket, akik maguk védekezni nem tudnak, akik korábban bírósági ítéleteket mutattak fel a maguk igazának a bizonyítására. Ezzel én le is zárnám ezt a részt.

Másrészről pedig szerintem egyikőjük sem vonhatja kétségbe, akik itt ülnek, és akik az eddigi felszólalásaikat elmondták, hogy ez a törvényjavaslat növeli az iratnyilvánosságot. Ez a törvényjavaslat kiküszöbölheti pontosan az olyan abszurd eseteket, mint amelyben valóban Strasbourgban kellett az igazságot helyreállítani az említett ügyben is, amit Schiffer frakcióvezető úr mondott.

Ha tehát ez a törvény előrelépést jelent minden tekintetben, kutatás, áldozatok iratnyilvánossága szempontjából és a közös nemzeti emlékezet feltárása szempontjából is, az iratnyilvánosság szempontjából is, akkor gondolom, egyikőjüknek sem esik nehezére, hogy ezt megszavazzák, hiszen abba az irányba vezet, amely irányba önök is szeretnének menni. Ha önök nem szavazzák meg, nem támogatják ezt a törvényjavaslatot, az azt jelenti, hogy önök nem támogatják az iratnyilvánosság irányába tett ezen lépést. Az önök igen vagy nem szavazata ezzel a súllyal esik most latba, kérem, hogy ezt vegyék figyelembe a felszólalásaiknál és majd a szavazatuknál is.

Köszönöm szépen.

(20.00)
Felszólalások:  Előző  298  Következő    Ülésnap adatai