Készült: 2020.07.12.19:28:50 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 72-74. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:24


Felszólalások:  Előző  72 - 74  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, az SZDSZ nem tudta meghazudtolni önmagát: ahogyan működött, ahogy a közpénzekkel bánt, amikor a költségvetésre volt befolyása kormánypártként, ugyanúgy szűnik meg a maga pártlétében is. Adósságok ugyanúgy maradnak az SZDSZ után mint párt után, mint ahogy kormányzati tevékenysége után bőven maradt. A felelőtlen gazdálkodás pedig ugyanúgy jellemző - úgy látszik - a párt gazdálkodására mint a költségvetési gazdálkodására kormánypártként. Nem bántak másként - senki se gondolja! - a közpénzekkel sem, mint ahogy a saját pártpénzeikkel bántak, ezért hagytak ilyen óriási mértékű adósságot maguk után az SZDSZ politikusai.

Ha megnézzük ezeket részleteiben, hogy miféle tartozások voltak, az egyik legnagyobb az ingatlanok vételárára felvett hitelek tartozása: 26 darab ingatlant vásárolt meg az SZDSZ 2009. április 13-a és 2009. szeptember 13-a között. Ez összességében lejárt tőkeként most 408 millió forintot jelent. Ügyleti kamatként tartozik a Fejlesztési Banknak 55 millió forinttal az SZDSZ; a késedelmi kamat most már 151 millió forint fölé rúg, illetőleg ezek további kamata 12 millió forint. Összességében 628 millió forint az az összeg, amivel az Szabad Demokraták Szövetsége tartozik egyenesen a költségvetésnek, pontosabban: a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül az adófizetőknek.

A magyar kormány részéről, pontosabban, az MFB részéről 2010. december 27-én felmondta az MFB a hiteleket a maga részéről, hiszen nem fizette az SZDSZ a törlesztőrészleteket, ezután fizetési meghagyás kibocsátására került sor, ami 2011. március 2-án jogerőre emelkedett, és a párt ellen végrehajtási eljárás van most is folyamatban.

Meg kívánom jegyezni, hogy az SZDSZ volt az a párt, amely úgy vásárolt magának 26 ingatlant, hogy jól láthatóan éppen felbomlóban volt, teljes mértékben kettészakadt a vezetése, alig volt már tagsága, teljes mértékben a politika peremére sodródott, és jól láthatóan vezető politikusai nem akarták már folytatni a politizálást az SZDSZ falain belül, ennek ellenére sokan mégis nagymértékű hiteleket vettek föl. Annak a jele, hogy ez igazából nem valódi pártépítés volt, hanem vagyonkimentés, leginkább az, hogy nem is kezdték el törleszteni ezeket a hiteleket.

Amikor fölvették a hitelt, jól tudták, hogy nem akarják saját szándékuk szerint visszafizetni, hiszen még az MDF utódszervezete, a JESZ is törleszteni próbálgatja ezen hiteleit az MFB-nek, de az SZDSZ el sem kezdte ezeknek a hiteleknek a törlesztését. Jól láttuk tehát, hogy egy politikai jövő nélküli pártelitnek leginkább egy vagyonkimentő akciójára hasonlít az, amit itt, ebben az esetben történt, és jól láthatjuk a nemfizetésből és az adósságok felhalmozásából, hogy nem is tettek mást, mintsem trükkös vagyonkimentést alkalmaztak a vezetők, tudván tudva, hogy nem fognak kijutni ebből a lejtmenetből.

Megjegyezném, hogy több ingatlanjukban valamiféle tevékenység zajlik, hiszen a XI. kerületi pártirodából Budai Liberális Klub lett, Tető Galériája lett. Az alapítványban felbukkannak a helyi SZDSZ vezetői; Óbudán a Tímár utcai ingatlanban, amelyre 56 millió forint hitelt vettek föl, néha vásárt tartanak, tehát valamiféle üzemeltetése ezeknek zajlik.

Mi úgy gondoljuk, hogy egy jó jogalkotási folyamat lenne, ha ezt a joghézagot kipótolnánk, hiszen a párttörvény nem rendelkezik a pártok megszűnése esetén a különböző vagyontárgyak, illetőleg a fedezet nélküli hitelek kezeléséről. A bíróság számára be kellene nyújtani a pártnak a gazdálkodására vonatkozó iratokat, a hitelezői kifizetések igazolását vagy a fennmaradt vagyonról szóló rendelkezést, de ezt az SZDSZ természetesen nem tette meg. Jó lenne, ha legalább olyan szabályok vonatkoznának a pártokra is, mint a civil szervezetekre. (Az elnök a csengő többször megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.)

Az erre vonatkozó javaslaton természetesen a kormány is gondolkozik, és bízom benne, hogy képviselőtársaim is támogatnának egy ilyet. (Az elnök ismét csenget.) Bízom benne, hogy az SZDSZ által ilyen módon hátrahagyott adósság...

ELNÖK: Köszönöm szépen.

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: ...nem az adófizetőket fogja terhelni (Az elnök újra csenget.), hanem valamelyest az elmúlt évek vezetői is felelősséget vállalnak ebben. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  72 - 74  Következő    Ülésnap adatai