Készült: 2020.07.14.15:24:51 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

331. ülésnap (2013.12.02.), 283. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 1:46


Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár, a napirendi pont előadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Aki követi az eseményeket, jól láthatja, hogy Magyarország igyekszik nemcsak a diplomácia, de a kulturális diplomácia területén is minél aktívabbá válni és kulturális intézeteket nyitni a konzulátusok mellett újabb és újabb helyeken. Nyilván ez a viszonosság jegyében történik. Ahogy itt Magyarországon, Budapesten az Andrássy úton megnyílt a Török Kulturális Intézet, amelyet a törökországi kulturális miniszter és Balog Zoltán miniszter úr együtt avatott fel, nyitott meg, ugyanígy fontos nekünk is, hogy Törökországban jól működjön az ottani magyar kulturális központ, kulturális intézet.

A Balassi-intézetek hálózata szerencsére egyre több helyen fonja be most már a világot. Nemcsak Európa és Észak-Amerika korábbi nagyvárosaiban, hanem a környező országok magyar lakta vidékein és máshol is él a kulturális diplomácia lehetőségével. Törökország egy igencsak egyre erősödő országot jelent. Ismerhetik, hogy meglepő fordulatok is voltak az elmúlt évek kulturális diplomáciájában, például az Egri csillagok török nyelvre történő lefordítása, és úgy gondolom, egyre több kulturális kapcsolat is fel fog épülni a már lépten-nyomon látható kisebb és nagyobb gazdasági kapcsolatokon kívül.

Ezért kérem, hogy az ezt elősegítő és támogató egyezmény kihirdetéséről szóló előterjesztésünket, és ezáltal a magyar kulturális diplomácia további előretörését is támogatni és segíteni szíveskedjenek. Ezzel is elősegítik azt, hogy jogilag rendezett körülmények között, adó, foglalkoztatás, üzemeltetés szempontjából rendezett körülmények között működhessen a törökországi Magyar Kulturális Intézet is.

Köszönöm szépen.
Felszólalások:  Előző  283  Következő    Ülésnap adatai