Készült: 2020.07.12.06:14:00 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

328. ülésnap (2013.11.25.), 22. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:05


Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Valóban, itt egy olyan problémával állunk szemben, amely már a kormányváltás pillanatában nemcsak hogy ismert volt, de széles körű is volt. Abban az időszakban már bőven mindenki tisztában volt azzal, hogy a nagymértékű devizahitelezés korábban soha nem látott probléma elé állítja majd a teljes kormányzatot és azokat a családokat, amelyek érintettek voltak benne. A Gyurcsány-Bajnai-időszakban 140-szeresére, nem 140 százalékkal, hanem 140-szeresére nőtt a devizahitel-állomány, mindez azért, mert megpróbálták valamivel kiváltani azt a kamattámogatott forinthitelt, lakáshitelt, amit az első Orbán-kormány vezetett be, és valamelyest politikai bosszúból is, valamelyest más ismeretlen okokból is, de ezt a rendszert visszavezették, és a devizahitelezésre ösztönözték az embereket. Nem állította meg ezt semmi, óriási mértékben duzzadhatott fel a devizahitelezés.

Másrészről azért hunyt szemet efölött Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon, hiszen valamiféleképpen ebben látták még a gazdaságnak egy motorját. Volt olyan év ugyan, amikor a nemzeti össztermékünk 7 százalékkal esett vissza Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon országlása idején, de ebben láttak még egy olyan lehetőséget, ami valamiféle energiát tud adni a gazdaságnak. Nem törődtek azzal, hogy mi lesz azután, hogyha letelik az ő kormányzati ciklusuk. Jól tudjuk, hogy a korábbi jegybankelnök is csak annyit mondott, hogy nem kell segíteni a devizahiteleseken, mint azt a WikiLeaks dokumentumaiból az interneten is olvashattuk, mert legalább megtanulják, hogy mikor vegyenek fel hitelt és mikor nem, mondta ezt az egykori jegybankelnök a WikiLeaks alapján az amerikai nagykövetnek.

Szintén, ha feltesszük azt a kérdést, hogy mit tett akár Gyurcsány Ferenc, akár Bajnai Gordon a devizahitelezés problémájának megoldása érdekében, nem hiszem, hogy fél óra gondolkodás után bárkinek is egyetlenegy intézkedés is az eszébe jutna. Márpedig nekik elég lett volna az, ha legalább megpróbálják lelassítani vagy megállítani a devizahitelek számát és nagyságrendjét. Más országokban, mint közismert, tilos az ilyesfajta devizahiteles konstrukció, nálunk azonban semmifajta szabályozással nem állták útját ennek a növekedésnek. A csökkentésről pedig szó sem lehetett, bár mindenki tudta, hogy ez probléma, nem kezdtek bele ilyesfajta törvényhozásba, hogy valamit javítsanak a devizahiteles konstrukción.

A múlt héten egyeztetés zajlott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban. Igyekeztünk a jogot alkalmazó szinte minden hivatásrend képviselőjével konzultálni. Ott voltak az Országos Bírósági Hivatal munkatársai, ott volt a Kúria több vezetője, ott voltak a közjegyzői képviseletek, az ügyvédi kamara, a Nemzeti Bank. Tehát igyekeztünk az ügyészséggel együtt szinte mindenkit tárgyalóasztalhoz ültetni, szinte mindenkivel konzultálni, akik valamilyen fázisában, akár a szerződés létrejöttekor, akár a teljesítéskor, a jogorvoslat esetén vagy a végrehajtás során, vagy a végrehajtható okiratok szerkesztése során belekerültek ebbe a rendszerbe, és valamelyest ők is el tudták mondani itt a javaslataikat, amelyeknek egy részét már a most futó törvényjavaslatokhoz módosító javaslatként be is nyújtottuk egy-két esetben, a későbbieket pedig a devizahiteles mentőcsomagban kívánjuk használni vagy még azelőtt.

Ugyanakkor, mint itt elhangzott, nem ez lesz az első ilyen kísérlet, hiszen akár a végtörlesztés esete, a Nemzeti Eszközkezelő, az árfolyamgát és gyűjtőszámla bevezetése, az ócsai lakópark felépítése vagy a kilakoltatási moratórium meghosszabbítása mind-mind-mind ennek a kormányzatnak az intézkedése volt, akárcsak a kormányváltás után röviddel a devizahitelezés megtiltása a lakosság körében.

Azért fontos a kormányzat számára is a Kúriának ez a jogegységi döntése, és azért fontos a jogegységi eljárás lefolytatása iránti indítvány, amely az interneten is mindenki számára olvasható a bíróság honlapján, hiszen tisztázza azt a jogi helyzetet, hogy tulajdonképpen érvényesek vagy nem érvényesek ezek a szerződések, egyes kikötések bírósági úton orvosolhatók-e, tisztességesek vagy tisztességtelenek-e, elsősorban az egyoldalú kamatemelésnek, szerződésmódosításnak a lehetősége egyáltalán adott volt-e, vagy milyen keretek között volt adott, illetőleg a kamatrés kérdése, amely leginkább foglalkoztatja a közvéleményt. Ha ezekben a kérdésekben a Kúria belátható időn belül, hiszen itt pár héten belül döntést fognak hozni, a jogértelmezését nyilvánosságra hozza, onnantól kezdve derül ki, hogy mi az a része a devizahiteles problémának, ahol a kormányzatnak lépnie kell, melyik az a rész, ahol nem sikerül a két fél között akár bírósági közvetítéssel is orvosolni a korábbi problémákat, hanem közbe kell lépjen a kormányzat. Ez a kúriai döntés ki fogja jelölni számunkra a kereteket, amelyeken belül a kormány természetesen azonnal lépni fog (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), és a devizahiteles problémára a törvényjavaslattal előáll itt a parlamentben.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  22  Következő    Ülésnap adatai