Készült: 2020.07.10.19:31:11 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

328. ülésnap (2013.11.25.), 18. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 5:06


Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Hogy ki-ki a hatalmat mint eszközt mire használja, azt szerintem minden választópolgár megkérdezheti önmagától. Gondoljon ki-ki önmaga bele, hogy nyolc év szocialista kormányzásából milyen személyes előnye származott, milyen pozitívum volt az, ami vele nyolc év alatt történt, amíg akár Medgyessy Péter, akár Gyurcsány Ferenc, akár Bajnai Gordon volt a szocialista időszak miniszterelnöke, nos, mi történt vele olyan tekintetben, hogy most pozitívan néz vissza arra az eseményre, előnye származott abból neki, családjának, nagyobb vagy kisebb közösségének.

Kevesen tudják szerintem elmondani, hogy mi az a konkrétum, ami nekik abban a nyolc évben pozitívumként a saját, egyedi hétköznapi életükben megjelent, ugyanakkor nyilván nagyon sok mindent lehet negatívumként mondani abból az időszakból. Azt is mondta Mesterházy Attila itt a saját kampányuknak az újabb, erősebb sebességbe kapcsolása kapcsán, hogy itt most egy népszavazásra fog sor kerülni jövő tavasszal a választáskor: egy népszavazásra Orbán Viktor személyével kapcsolatban.

Én úgy gondolom, hogy sok minden másról fognak dönteni a választók. Egy népszavazás lesz a bankadóról: vajon a bankok viseljék a közterheket vagy ismételten a bérből és fizetésből élők és a nyugdíjasok vállalják ezt nagyobb arányban? Ez egy népszavazás lesz, nem Orbán Viktor személyéről, hanem például a rezsicsökkentésről. Megmarad vagy visszaadja a magasabb árszabás lehetőségét a szocialista kormány Gyurcsány Ferenccel és Bajnai Gordonnal az élén, ugyanúgy, mint ahogy megtette nyolc éven keresztül?

Fontos, hogy megtartjuk-e azt az adósságplafont, amit most már alaptörvényi szinten is rögzítettünk, vagy pedig újra az IMF uralhatja-e Magyarországot, és ők szabhatják meg a gazdaságpolitika irányát. Fontos, hogy például ugyanabból az étkezésijegy-forgalomból három francia cég viszi ki a nyereséget, vagy összességében 250 ezer ember tud pihenni szociális üdültetés keretében. Fontos népszavazás lesz a jövő évi választás olyan szempontból is, hogy a közmunka lehetőségét kínáljuk azoknak az embereknek, akik nehéz helyzetben vannak, vagy pedig a munkanélküliség reménytelenségét; és fontos az a szempont is, amivel frakcióvezető úr kezdte, hogy vajon meg tudjuk-e őrizni a családi típusú adózást, hiszen 2002 után két év alatt - akárcsak az otthonteremtési támogatást - ezt is szétverte az akkori szocialista kormányzat.

Tudja, erről egy rövidke kis kínai mese juthat az eszünkbe a skorpióról és a békáról. A skorpió arra kéri a békát, hogy vigye át a víz túloldalára, de a béka azt mondja, hogy nem viszlek át, hiszen skorpió vagy, és meg fogsz marni. Győzködi, győzködi a skorpió: de hát miért ne vinnél át? Hiszen ha megmarlak, akkor mindketten elsüllyedünk. Én nem tudok úszni; azért kérlek, hogy vigyél át, mert nem tudok úszni, és én is megfulladnék. Nincs veszélye annak, hogy átvigyél a víz túlpartjára. Miután egész nap győzögeti, a béka ráun, és azt mondja: gyere, mássz fel a hátamra, átviszlek a víz túloldalára. Úsznak, úsznak, már túl vannak a felén, és akkor egyszer csak a skorpió beledöfi a fullánkját a békába, és mind a ketten elkezdenek süllyedni. Megkérdezi a béka: de hát miért tetted? Megígérted, hogy nem fogsz megdöfni. Mire azt mondja a skorpió: skorpió vagyok, ez a természetem, nem tehetek róla.

Én úgy gondolom, hogy akik már egyszer szétverték Magyarországon mindazt a családtámogatási rendszert, mindazt az otthontámogatási rendszert, ami működött, jól működött, azok talán még egyszer megteszik. Jól tudjuk, hogy mit hozott a szocialista kormányzás nekünk korábban is: a tizenharmadik havi illetmények elvételét, adóemelést, a bankárok uralmát a köz uralma felett, a megélhetési költségek radikális megemelését, a korrupció elharapózását és az általános privatizációt minden téren, legyen szó nyugdíjkasszáról, legyen szó közműszolgáltatásokról; IMF-et hozott be, adósságnövelést és megszorítást. Ahogy már itt a Ház falai között elhangzott, attól, hogy fáj, még nem biztos, hogy jó, nem biztos, hogy hasznos, bár a szocialisták csak ezt a fájdalmat tudják ígérni.

Jól láthatjuk, hogy a túloldalon semmifajta politika, programalkotás nincsen. Nem szakpolitikát látunk, szinte csak HR-politikát, személyzeti politikát: azon viaskodnak, hogy ki milyen pozíciót töltsön be. Ezzel szemben a polgári oldalon, a Fidesz-KDNP oldalán, mindenki jól láthatja, hogy miben sikerült a közteherviselés rendszerét átrendeznünk, a nemzet közösségét, a nemzeti közösséget újra közjogi alapokra helyezni a határon túli magyarokkal együtt, és nem egyfajta személyi vívódás vagy áskálódás, ki-be ülögetés vagy frakciószakadás volt az elmúlt három és fél év a polgári oldalon.

A másik oldalon azonban szinte mintha minden reggel egy ilyen margarétavirággal kelnének fel, és "szeret, nem szeret", húzogatnák annak az egyes sziromleveleit, hogy aznap éppen mi az ellenzéki pártok kommunikációja: éppen egységre szólítják föl egymást, vagy a különbségeket hangsúlyozzák, és külön indulásra indítják a többieket - ez mintha mindennap véletlenszerűen változna.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  18  Következő    Ülésnap adatai