Készült: 2020.08.11.23:08:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

29. ülésnap (2010.09.13.), 205. felszólalás
Felszólaló Farkas Gergely (Jobbik)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:00


Felszólalások:  Előző  205  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

FARKAS GERGELY (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A rendszerváltás előtti időben megszokott volt, hogy a hazaszeretettel, magyarságunkkal és fontos erkölcsi tanításokkal foglalkozó írókat, költőket száműzték a köztudatból, munkásságukat különböző negatív jelzőkkel felruházva perifériára helyezték.

Attól a korszaktól nem is várhattunk mást, hisz a rendszer működésével voltak ellentétesek ezen írók által képviselt értékek. Sajnos azonban az elmúlt 20 évben sem történt erőteljes lépés ez ügyben. A Jobbik szeretné, hogy itt is történjen meg a forradalmi változás, a fiatalok akár tananyagként ismerhessék meg ezeket az írókat, és rajtuk keresztül azokat az értékeket, amelyek támpontot tudnak adni minden embernek ebben a szövevényes, sokszor negatív folyamatokkal teli világban.

Mely írókra is gondolok pontosan? Mindenekelőtt arra a Wass Albertre, akiről a népszerűsége ellenére még ma is csak egy-két iskolában tesznek említést a tanárok. Egy másik személy, akit méltatlanul sújtott a feledés, Tormay Cécile. Ő a XX. század első felének legnagyobb magyar írónője. Harmadikként Somogyvári Gyula nevét említhetném meg az elfeledett írónagyságaink közül, ő az 1920-30-as évek hazai közéletének ismert személyisége. Említhetném még Szabó Dezsőt, Nyírő Józsefet és más olyan írókat, akik sokat adtak ennek a hazának műveikkel, könyveik mondanivalója minden magyar ember jellemfejlődéséhez hozzájárulhatna, amennyiben végre nem csak a könyvespolcok eldugott részein volnának felfedezhetőek.

Ezek az emberek megérdemlik, hogy életükről, munkásságukról itt a Házban is megemlékezzünk, ezért a kérdésemtől és a választól függetlenül az elkövetkezendő hetekben, akár hónapokban minden egyes méltatlanul elfeledett íróról szeretnék egy-egy napirend utáni felszólalást tartani.

Mindezek után a kérdésem az lenne, hogy a kormány milyen konkrét lépéseket fog tenni annak érdekében, hogy az általam említett és más, méltatlanul elfeledett írók végre elnyerjék méltó helyüket a magyar irodalomban és a köztudatban.

Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Jobbik padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  205  Következő    Ülésnap adatai