Készült: 2020.04.04.18:13:02 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

194. ülésnap (2004.12.07.), 306-310. felszólalás
Felszólaló Jauernik István (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 9:24


Felszólalások:  Előző  306 - 310  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Előre szeretném jelezni, ha véletlenül túlszaladok az időben, a szabad demokrata frakció idejéből néhány percet kaptam, engedéllyel.

Köszönöm szépen.

ELNÖK: Bocsánat, képviselő úr, itt előzetesen konkrétan meg kellene állapodni a két frakciónak, hogy mennyi ez az idő. Konkrétan tudunk ebben a kérdésben döntést hozni. Mennyi?

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Öt perc…

ELNÖK: Öt perc. Köszönöm szépen. Kérem, a jegyzők ezt regisztrálják, illetve a technikus kollegákat, hogy a táblán ezt módosítani szíveskedjenek. Köszönöm szépen. Parancsoljon, öné a szó.

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Göndör úr jelezte, hogy önkormányzatokkal kapcsolatos módosító indítványokról szeretnék röviden szólni. Mint ahogy az elsőkörös szavazás után is egyértelmű volt a vélemény, hogy a költségvetés módosításának a nyertese az önkormányzati szféra volt azzal a 15,2 milliárd forint pluszforrással, én nagyon bízom benne, hogy a jövő heti szavazás után is hasonló vélemény fog kialakulni úgy az ellenzéki képviselőkben, polgármesterekben, mint a szakmai közvéleményben is. Miért merek én ebben így reménykedni? Azért merek reménykedni, mert olyan módosító indítványok készültek, és még készülnek a holnapi napon bizottsági módosító indítványként, amelyekkel tovább sikerül javítani az önkormányzatok helyzetét. Én az általános vita kapcsán is azt mondtam, hogy tulajdonképpen nagy gond nincs, mert a 2004-hez viszonyított többletpénz ott van a rendszerben.

Az arányokkal van egy kis probléma, és a kötöttséggel és szabad felhasználással van probléma. Én azt gondolom, hogy a módosító indítványokkal, ha nem is teljes mértékben, de azért jelentősen sikerül ezeken a problémákon segíteni. Sikerül bővíteni az önkormányzatok mozgásterét azáltal, hogy több helyen változik az oktatási törvény, változik a szociális és a gyermekvédelmi ellátást szolgáló törvény olyan irányba, amely nem megy a minőség rovására, ugyanakkor oldja az önkormányzatok túlzott megkötöttségét, egy kisebb mozgástérbővülést engedélyez a módosító indítványok elfogadása.

Szintén jelentős változás, hogy az arányokon sikerül változtatni. Sikerül az eddigi kötött pénzből szabad pénzeket csinálni, amikor az önkormányzatok maguk döntik majd el, hogyan, milyen módon használják föl ezeket a pénzeket. Nem jó, még mindig van gond ezen a területen, még nem tökéletes, nem azt mondom, képviselőtársaim, de ebbe az irányba sikerül elmozdulást tennünk.

A normatívákkal kapcsolatban: ugyan jelentősen sikerült - ellenzéki képviselők is elismerték - az első körben a pluszpénzekkel a normatívákon emelni, természetesen a végleges normatívák a héten, illetve a jövő heti szavazásnál alakulnak ki. Azt kell látni, hogy mint minden évben, itt is a mutatószámokkal való pontos visszaosztás során a normatívák fajlagos összege emelkedik. Farkas Imre képviselőtársam már szólt egy plusznormatíváról, amely egy kvázi településüzemelési normatíva, ami egy jelentős összeg. Ez új normatíva, és azt gondolom, hogy mindenképpen pozitív.

Szeretnék szólni néhány olyan normatíváról, amely most fog változni, és nem kis mértékben. Az első körben sikerült a községi normatívákat rendbe tenni, hogy ne legyen benne visszaesés. A beterjesztett törvényjavaslatban a településigazgatási normatíva tekintetében volt egy jelentős visszalépés akkor, már sikerült emelni, és ha hozzátesszük azt a kiegészítő normatívát, amelyről Farkas Imre szólt, akkor már 1700 fölött van a kettő együttes összege, ami azért lényegesen több, mint ami ebben az évben volt.

(16.40)

A körjegyzőséget első körben megoldottuk.

A körzeti igazgatási feladatokhoz a 2 millió forintos alapot minden településnél, ahol van igazgatási feladat, tehát gyámhivatal, okmányiroda, építéshatósági, sikerül 3,5 millióra megemelni. Úgy gondolom, jelentős változás.

Társadalmi-gazdasági szempontból hátrányos településeknél 200 forintos a növekedés, 3600-ra növekszik. Éppen a nehéz helyzetben lévők segítése, amely célt a kormányprogram is tartalmazza, nagyon fontos dolog.

Emelkednek a szociális törvényi normatívák. Nagy gondot okozott az önkormányzatoknál, hogy nem tudták pontosan elszámolni, hogyan lesz. Bejön egy új, ami nem volt a törvényjavaslatban, egy 3 millió 800 ezer forintos új normatíva, amely egy alapszolgáltatási központi normatíva. Tehát, ahol van ilyen szolgálat, ott ez jár. Részletekbe nem akarok belemenni, mert egy kicsit bonyolult ez a rendszer, de azért ez egy határozott, pozitív változás.

Gyermekvédelmi szakellátási normatívák, az otthon nyújtott ellátás további 22 ezer forinttal megy. Itt már nem arról van szó, amit ellenzéki képviselők mondtak, hogy jelentősen visszaveszünk, és adunk egy kicsit, hogy örüljenek. Itt 2004-hez is jelentős a növekedés, a képviselők urak, polgármester urak, ha át tetszenek nézni, 4,5 százaléknál szinte minden normatívanövekmény nagyobb. Ezt azért annak a bérnek a fedezeténél tessenek majd figyelembe venni, amit nagy teher lesz a jövő évben is kifizetni, de azért a normatívák növekménye is 4,5, van, ahol 6-6,5 százalék. (Dr. Kontrát Károly: Idő!) Most kezdem a szabad demokraták idejéből az öt percet. Köszönöm szépen.

Bentlakásos intézeti normatíva további 9 ezer forinttal tud növekedni.

A bölcsődei normatíva szerényen, de növekszik.

Óvodai normatíva: teljesen megváltozott az alap és kiegészítő… - arról már nem beszélünk, ez az alap, még azért sikerül ezer forinttal növelni.

Az általános iskola alsó tagozatában plusz 2 ezer forint. Tehát ez már azt jelenti, hogy az általános iskolának 204 ezer forintos az alapnormatívája. Erre jön rá szeptembertől az a 10 ezer forint. A felső tagozatban 212 ezer forint.

Nem mondok minden normatívát, néhány lényegesebbet talán kiemelnék.

Nagyon sok levelet, e-mailt kaptunk a művészeti oktatási normatívánál. Erről külön kell szólni, mert ez az egyetlenegy normatíva, ahol nem sikerül növelni az ez évit, hanem visszalépés van. De mindenki kell hogy tudja, nem pénzben van kevesebb, egy kicsivel több pénzt fordítunk erre a célra, de olyan jelentős számban növekszik a nem zenei művészeti képzésben részt vevők száma, hogy csökken az egy gyerekre jutó összeg. De összességében egy kicsivel több pénzt tudunk erre is fordítani, ez a normatíva 59 ezer forint lesz. A zeneművészeti ágban már az első körben megoldottuk, hogy 105 ezer forint legyen.

Emelkedik a kollégiumi normatíva. Képviselőtársaim, majd 10 százalékkal tudjuk emelni a következő évben a kollégiumi ellátás normatíváját.

Emelkedik - nem nagy tételek - kulturális, egyéb szabadidős tevékenységek kiegészítő oktatási normatívája. Eddig 300 forint volt, 1000 forintra emelkedik.

Jelentősen meg tudjuk emelni a középiskolai bejárói normatívát, 9800-ról 15 ezer forintra.

Amit nagyon sok ellenzéki képviselő is jogosan mondott, jogosan háborodott fel, hogy a társulási normatíva, ami ebben az évben 36 ezer, ez a beterjesztett javaslat szerint 21 ezer volt. De itt a felmérés egyértelműen bizonyította meg egy kevés pluszpénzzel sikerül megoldani, hogy 45 ezer forint lesz a következő évben. Úgy gondolom, ez is mindenkit meg tud nyugtatni, aki elfogadja, hogy a társulást kell ösztönözni, és ez egy jó dolog.

Képviselőtársaim, én ezeket a normatívákat szerettem volna elmondani.

 

(Az elnöki széket dr. Deutsch Tamás, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

Néhány apró módosítás van a kistérségi pénzellátás szabályaiban. A frakcióban elég jó egyetértésre jutottunk - körbebeszéltük ezeket a dolgokat - a cél- és címzett támogatási törvény módosításában. Úgyhogy befejezésül, azt gondolom, nyugodtan elmondhatjuk, és remélem, hogy ebben ellenzéki polgármesterek, képviselők is legalább azt elfogadják, hogy nem lesz rossz évük 2005-ben az önkormányzatoknak. Ha ezekkel a számokkal otthon át tetszenek számolni, akkor azt gondolom, legalább azt el fogják tudni önök mondani, hogy a beterjesztett törvényjavaslathoz képest lényegesen változott, és ma már azt el tudjuk mondani, hogy nem lesz rossz évük 2005-ben az önkormányzatoknak. Ehhez kérem képviselőtársaim segítségét, a módosító indítványokkal tegyük a dolgunkat, fogadjunk el egy jó jövő évi költségvetést.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  306 - 310  Következő    Ülésnap adatai