Készült: 2021.08.04.17:22:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 70. felszólalás
Felszólaló Dr. Ódor Ferenc (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:18


Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÓDOR FERENC (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Sokan emlékeznek még arra, hogy Medgyessy Péter két évvel ezelőtt a választási kampányban arról beszélt, hogy szerinte vannak életképes települések, amelyek támogathatók, és vannak életképtelenek, amelyekkel a szocialista kormánynak nem érdemes foglalkoznia. Sajnos, az elmúlt két év kormányzati döntései arra utalnak, hogy Medgyessy Péter a modern köztársaság építése közben életképtelennek degradál több száz falvat, és ezzel az ott élő emberek ezreit is kilátástalan helyzetbe sodorja.

A Fidesz képviselői több ízben fordultak már interpellációval, kérdéssel a kormány tagjaihoz a kistelepülések postahivatalainak megszüntetésével kapcsolatosan. A kormányzati válasz számtalan esetben az volt, hogy nem érdemes aggodalmaskodni, a mobil posta modern, haladó dolog, sőt a kistelepüléseknek sokkal jobb lesz így. Tehát a régi kommunikációs reflexek éledtek újjá, amelyek szerint a dolgozók kérték az áremelést.

Mára kiderült, minden másképpen van, mint ahogy a kormány mondta. A falusi emberek számára ugyanis úgy tűnik, hogy az állami tulajdonú Magyar Posta Rt.-re bízták az életképtelenség eléréséhez szükséges munkálatok elindítását. A jelenlegi adatok szerint megyénkben, Borsod-Abaúj-Zemplénben 64, hatszáz fő alatti kistelepülésen szüntették meg a postahivatalokat. Ezeken a településeken ma mobil postaszolgáltatás működik. Az érintett falvak 94 százaléka elégedetlen a szolgáltatással, és a megszokott postahivatalát szeretné visszakapni, derül ki a Zempléni Településszövetség által készített felmérésből. Egyértelmű, hogy a térség településeit, a falvakban élő embereket hátrányosan érintette a modern köztársaság építésének első jelentős kormányzati programja. A mobil posta rosszul működik, kiszámíthatatlan és bizonytalan megyénkben. Az emberek nem kapják meg idejében a leveleiket, az idősek nyugdíja is sokszor késik. A sok bosszúság mellett a falusi emberek sajnos európai polgárként úgy érzik, hogy a Magyar Köztársaság kormánya másodrendű állampolgárként kezeli őket.

A Zempléni Településszövetség országos felmérésének eddigi eredményei azt mutatják, hogy nemcsak nálunk, Borsod-Abaúj-Zemplénben, hanem az ország más, hatszáz főnél kisebb településein is gondok vannak. A polgármesterek 90 százaléka vállalja az országos demonstrációt a postájukért és a kistelepülések ellehetetlenítése ellen.

Tisztelt Miniszter Úr! A megyénk településein élő emberek a következőket kérdezik öntől. Ön szerint hogyan határozható meg egy település életképességének a fogalma, mikor válik életképtelenné egy település? Ön szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megye falvait érintő postabezárások életképessé teszik ezeket a településeket? Miért kezeli a kormány másodrendű állampolgárként a kistelepüléseken élő embereket? Mit szól a Zempléni Településszövetség mobil postaszolgáltatást érintő országos felmérésének eredményéhez? Mikor kapják vissza a falusi emberek jól megszokott postahivatalaikat?

Tisztelettel várjuk válaszát. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)
Felszólalások:  Előző  70  Következő    Ülésnap adatai