Készült: 2021.08.05.08:48:37 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 66. felszólalás
Felszólaló Dr. Csillag István
Beosztás gazdasági és közlekedési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 4:12


Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSILLAG ISTVÁN gazdasági és közlekedési miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Jobban szeretem az adófizetőket annál, mintsem most egyik vagy másik ágazatnak a szeretetét biztosíthassam olyképpen, hogy átlépem azokat a határokat és határidőket, amelyeket ők kértek tőlem. Ezért szeretném elmondani, hogy amikor ez a kormány átvette a turizmus irányítását is, akkor nem csupán abból főzött, amit önök hagytak, tehát az adófizetők pénzének támogatás útján történő szétosztásából, hanem adócsökkentésekből és hosszú lejáratú hitelekből is. Ez sokkal inkább több turisztikai vállalkozóhoz jut el, mint az a támogatás, amiről volt szíves képviselő úr megemlékezni.

Szeretném ehhez még azt is hozzáfűzni, hogy mi most kormányzásunk második évét zárjuk. Önök, amikor az első két év kormányzásánál tartottak, a turisztikai szakmának támogatás formájában összesen 7 milliárdot tettek elérhetővé. Az első két év során ez a kormány összességében támogatásban is közel ennek az ötszörösét, 35 milliárdot tett pályázatos formában a beruházók számára kiegészítő forrásként felhasználhatóvá.

Az ön által szóba hozott esetben 23 projekt kapott 5,9 milliárd forintot. E közül a 23 nyertes pályázó közül 12 volt olyan, amelyik határidő-módosítás nélkül, úgy, ahogyan a pályázatában állt, meg is kötötte a szerződést idén februárban, további négy esetben további hitelvizsgálatok miatt az aláírás folyamatban van, és hét olyan eset van, ahol többszöri szerződésmódosítási határidőszabás ellenére sem jött még létre a szerződés. Azt gondolom, nem az a kérdés az adófizetők pénzének legpontosabb és legjobb felhasználására, hogy ha több évre akár ezeket felhasználhatóvá tesszük, hanem az, hogy minél előbb indulhassanak el a beruházások, minél előbb történjék meg a kedvező döntés után a szerződéskötés.

 

(14.50)

 

Mindannak ellenére, hogy erre az összes vonatkozó jogszabály szerint helyesen járt el a szerződéskötésben közreműködő kht., a gazdasági kabinettel és a kormánnyal megvizsgáljuk azt a lehetőséget, hogy még egy újabb póthatáridő kitűzése mellett ez a hét fontos turisztikai beruházás se maradjon el. Nyilván e tekintetben sem végtelen határidőkről van szó, hanem arról, hogy lehetőség szerint a beruházások az idén még az idényben elinduljanak.

Emellett szeretném elmondani, továbbra is az a feladatom - és a kormányé is -, hogy összehangolt arányos fejlesztést érjen el, de ne a szeretet alapján - ahogy ez valószínűleg önöknél bekövetkezett, persze a rokonok, barátok és üzletfelek szeretete fontos a döntéseknél -, hanem a szakszerűség, az arányosság és a fejlesztés lehetőségének a megteremtése vezessen.

Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  66  Következő    Ülésnap adatai