Készült: 2021.07.28.02:41:38 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 52. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 3:06


Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt napokban egy házaspár mesélte el családjuk helyzetét, amelyet most szeretnék megosztani önnel és képviselőtársaimmal.

2001-ben úgy határoztak, hogy kihasználva a kedvező lehetőségeket, új otthon teremtésébe fognak. Eladták panellakásukat, és húszéves futamidőre felvettek közel 10 millió forint kölcsönt, amihez hozzácsapták még 1-2 millió forintos megtakarításukat és a két gyerek után járó szocpolt. Az így kikerekedő pénzből egy főváros környéki településen építkezésbe fogtak.

Az önök kormányában több miniszter a megmondhatója, hogy 20-25 millió forintból mekkora ház építhető: ehhez mindössze néggyel-öttel el kell osztani azt, amiben laknak. Ők azonban ennek is örültek. Részben mert kiszabadultak a füstös panelrengetegből, részben mert úgy számoltak, hogy a család jövedelméből futja majd a törlesztésre, a gáz- és villanyszámlára, a megélhetésre. Úgy számoltak, hogy az adókedvezmény igénybevételével a törlesztést és a rezsit is fizetni tudják majd. Ha nem is nagy lábon, de megél a család.

Nem így történt. Az új kormány ugyanis - ahogy azt Medgyessy Péter is ígérte - “továbbfejlesztetteö az otthonteremtési programot. Ez a “továbbö nem csak az ő esetükben jelentette azt, hogy “visszaö. Számukra ugyanis az adókedvezmény teljes egészében megszűnt. A kamatok változása miatt ezzel párhuzamosan ugyanakkor mintegy 10 ezer forinttal nőtt a törlesztőrészlet, és ennél is nagyobb mértékben a gáz-, a villany-, a csatornaszámla összege. Időközben két gyermekük mellé megérkezett a harmadik is. Utána természetesen egyetlen fillér szociális támogatást sem vehetnek majd igénybe, mivel a házaspár egyik tagja már elmúlt 40 éves. Számoltak, szoroztak, összeadtak, kivontak. Az eredmény: 9 ezer forint veszteség családtagonként. A törlesztés és a rezsi kifizetése után fejenként valamivel több mint 15 ezer forintjuk marad. Ez a férj esetében éppen arra elég, hogy a munkahelyére való utazás költségét fedezze.

Tisztelt Államtitkár Úr! Ez a házaspár elmondásuk szerint nem politizál. De most aláírták a Fidesz által elindított petíciót, mert féltik a saját és gyermekeik jövőjét.

Lenne három rövid kérdésük önhöz, illetve a miniszterelnök úrhoz - aki nincs jelen -, melyet tolmácsolok. Valóban gyerekesnek kell érezniük magukat, mert szeretnék, ha az otthonteremtés korábbi támogatása lenne ma is érvényben? Tudva, hogy vannak az országban kisnyugdíjasok is, minimálbéren élők is, de mindettől függetlenül valóban gazdagnak kell érezniük, tudniuk magukat? Valóban ők azok, akik igazságtalanul jutottak egy kétszobás vidéki házhoz? Kell-e számolniuk azzal, hogy elveszítik a családi adókedvezményt is?

Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  52  Következő    Ülésnap adatai