Készült: 2021.07.30.05:49:08 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 34. felszólalás
Felszólaló Dr. Mátrai Márta Mária (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:43


Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MÁTRAI MÁRTA (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az Európai Unió előnyeit az egész ország élvezni fogja - ön fogalmazott így egyik interjújában. Ki gondolta volna, hogy ezekből az előnyökből leghamarabb az ön fia részesül?

2003 februárjában, már az ön miniszterelnöksége idején Medgyessy Gergely, az ön fia és Baráth Gergely, az európai uniós pénzekért felelős államtitkár fia közös céget alapít. Ez az előzmények és referenciák nélküli, minimális alaptőkével alapított cég alig egy esztendő leforgása alatt az ország legnagyobb távközlési cégétől és a legnagyobb magyar banktól egyenként százmillió forintos megbízást kap. 200 millió forint! (Moraj a Fidesz soraiban.) Kétszázmillió forint hihetetlenül sok pénz egy múlt nélküli, frissen alapított lobbicégnek. Sokan kérdezik az országban - még a szocialisták közül is (Közbeszólások az MSZP soraiból.) -: vajon fizettek volna százmilliókat az említett cégek, ha nem a miniszterelnök fia kopogtat be hozzájuk?

A két megbízó egyike, az ország legnagyobb távközlési cége, 2003-ban 3,2 milliárd forintos adókedvezményt, támogatást kapott az ön kormányától; háromszor annyit, mint versenytársai összesen. Reméljük, nem ezt kellett meghálálnia a Matávnak, miniszterelnök úr.

Vannak a világnak olyan részei, ahol még a nemzetközi segélyszállítmányokból is csak akkor részesülhet valaki, ha jóban van a miniszterelnök fiával, menyével vagy esetleg sógorával. De ezek az országok nem Európában vannak. Az Európai Unió vezetői és az Európai Parlament nagyon érzékenyen reagál a korrupcióra, a családi összefonódásokra. Joggal félünk tehát attól, hogy az önök családi cége nem kelti jó hírét az országnak Európában.

Mindezek után joggal adódik a kérdés: összeférhetőnek és etikusnak tartja-e Medgyessy Péter, az ország miniszterelnöke fiának, Medgyessy Gergelynek százmilliókért végzett lobbitevékenységét saját miniszterelnöki tisztségével?

Várom megtisztelő válaszát, miniszterelnök úr.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)
Felszólalások:  Előző  34  Következő    Ülésnap adatai