Készült: 2021.07.27.16:44:10 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 301. felszólalás
Felszólaló Dr. Csáky András (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó Szociális bizottság
Felszólalás oka Bizottság kisebbségi véleményének ismertetése
Videó/Felszólalás ideje 3:30


Felszólalások:  Előző  301  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. CSÁKY ANDRÁS, a szociális és családügyi bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm szépen, elnök úr. Megvallom őszintén, nagy meglepetéssel hallgattam Veres államtitkár úr megnyilatkozását, hisz a szociális bizottság ülésén ékes példáját láthattuk annak, hogy egy kormány skizofrén állapotba kerül. Az előterjesztést követően a Pénzügyminisztérium… (Kormánypárti közbeszólásokra:) Én is csöndben végighallgattam önöket. Tudom, hogy ez szokatlan számukra, de kérem, hogy hallgassák végig.

Tehát az elõterjesztést követõen a Pénzügyminisztérium bizottsági ülésen jelen lévõ képviselõje a kormány álláspontját közvetítve nem támogatta a törvény-elõterjesztést, mondván, hogy a kormány, mint oly sok dologban, tisztában van a problémákkal, és serényen dolgozik ennek a megoldásán.

A kisebbségi vélemény is tulajdonképpen ezen gondolatkör körül fogalmazódott meg. Zárójelbe teszem, hogy a Belügyminisztérium, illetve Honvédelmi Minisztérium jelen lévõ képviselõi viszont támogatólag nyilatkoztak errõl a javaslatról. Úgyhogy ezért mondom, nem tudom, hogy mûködhet a kormány, hogy egyszerûen nem tudnak megállapodni bizonyos dolgokról; de hát akkor ezek szerint a végsõ megoldás megszületett.

Nem megnyitva azt a vitát, ami '97 óta a két oldal között a magánnyugdíjpénztár működését illetően folyamatosan fennáll, habár az idő egyre inkább minket igazol, hogy egy alapvetően igazságtalan rendszerről van szó, és ez a törvényjavaslat is erre bizonyíték, az alapvető gondunk az - és alkotmányossági aggályunk van ezzel kapcsolatban -, hogy az érintett lakossági kör közül egy csoportot emel ki. Ennek a kormánynak a tevékenysége következtében nem csupán a honvédelmi átalakítás következtében kerülnek nyugállományba emberek, hanem az élet egyéb területein is, hisz szocialista képviselők meg ellenzéki képviselők is jelezték, hogy például a bányászok körében is nagyon sokan vannak; de biztos vagyok benne, hogy nagyon sok egyéb olyan élethelyzetet föl lehet sorolni, amikor kormányzati intézkedések, rossz gazdaságpolitika következtében adott cégek leépítésre kényszerülnek, és a dolgozók mint menekülési útvonalat a nyugállományba helyezkedésnek valamilyen formáját választják, és azokra ez nem vonatkozik. Tehát ezeket a fenntartásokat fogalmazta meg az ellenzék a bizottsági ülésen, és ezért nem tudjuk elfogadni ezt az előterjesztést, mert mélységesen igazságtalannak tartjuk ezt a megoldási formát.

Mi azt kértük - hisz ott elhangzott a Pénzügyminisztérium képviselőjének interpretációjában, hogy a kormány dolgozik a probléma megoldásán -, hogy a kormány serénykedjen egy kicsit. Fölajánlottuk a segítséget, hogy talán bizottsági anyagot készítünk, és akkor egy globális megoldást próbálunk erre a problémára adni, nem feledve és fönntartva azt az állításunkat, hogy mélyen igazságtalan. Ez mutatja éppen az igazságtalanságát ennek az egész rendszernek, de ezért fogalmazódott meg a kisebbségi vélemény.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki képviselők padsoraiban.)
Felszólalások:  Előző  301  Következő    Ülésnap adatai