Készült: 2021.07.26.02:35:53 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 176. felszólalás
Felszólaló Pál Tibor (MSZP)
Beosztás belügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:14


Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁL TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! A Belügyminisztériumban - összhangban a kormányprogrammal és a kistérségekről szóló törvénnyel, amit a parlament fogadott el - elindultak azok a szakmai munkálatok, amelyek a továbbfejlesztésről szólnak, meghatározásra kerültek az időpontok, és beindult a pályázatok előkészítése.

Bizonyára tudja, és a jelenlévők is tudják, hogy eredetileg egy törvénnyel szabályozott kistérségi rendszerre tett javaslatot a minisztérium, de a parlamenti vitában elhangzottak, illetve a kétharmad elmaradása miatt kénytelenek voltunk ezt a rendszert egy kicsit átdolgozni. Az időpont csúszása tehát egyrészt annak tudható be, hogy az ellenzéki oldal nem támogatta a törvénnyel szabályozott kistérségi rendszer kialakítását, amire eredetileg készültünk. De a törvény elfogadása után természetesen igyekeztünk a pályázatokat minél hamarabb kiírni. Mi is észleltük, hogy az időponttal van némi gond, ezért is javasoltuk, hogy június 30-a legyen a határidő, ameddig a pályázatokat be lehet adni.

Hétmilliárd forint áll rendelkezésre az önkormányzatok és a kistérségek számára, hogy közös feladatellátásra pályázzanak, és hogy olyan feladatokat finanszírozzunk ezekből a pénzekből, amelyek az ott élők életminőségét javítják. Azok a feladatellátási tervek, amelyek a pályázati kiírásokban szerepelnek, szükségesek, hiszen fel kell mérni, hogy az oktatás, a kultúra vagy a szociális szolgáltatások területén miből indulnak ki, és hova szeretnének eljutni. A feladatellátási tervek nem akadályozzák meg azt, hogy a társulási megállapodásban is előrehaladjanak az önkormányzatok, egy-egy kistérségben előkészítsék a társulási megállapodásokat, hiszen ennek csak a pályázatnál kell szerepelnie, párhuzamosan futhat a két feladat.

Az időpont-módosítás azért történt, hogy alaposabb lehessen az előkészítés. Az űrlapokat a jövő héttől le lehet tölteni a minisztérium honlapjáról, tehát minden önkormányzat hozzá tud jutni a pályázati űrlapokhoz, hogy azt a 7 milliárd forintot, amit erre a célra elkülönítettünk, megfelelően tudják felhasználni azokra a feladatokra, amelyekre a társulási megállapodást meg fogják kötni. (Taps az MSZP soraiban.)
Felszólalások:  Előző  176  Következő    Ülésnap adatai