Készült: 2021.07.29.07:20:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 170. felszólalás
Felszólaló Dr. Mester László (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:12


Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. MESTER LÁSZLÓ (MSZP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A fejlesztőpedagógiai munkát a közoktatásban végzett vizsgálatok, a tanulási zavaros gyermekek növekvő száma, a funkcionális analfabetizmus hívta életre. A sajátos nevelési-oktatási igényű gyermekek fejlesztéséért dolgozó pedagógusok a gyenge teljesítmény vagy a viselkedési probléma mögött meghúzódó funkciózavar helyének, mértékének meghatározásától az adekvát fejlesztési eljárások megtervezésével, kontrollvizsgálatok beépítésével, az érési ütemhez igazodó fejlesztési tervek megvalósításáig rendkívül összetett munkát végeznek.

A jelenleg hatályos közoktatási törvény 20 óra helyett 24 órában határozza meg a fejlesztőpedagógus kötelező óraszámát. A fejlesztőpedagógusok 2003. november 27-én 134 aláírással miniszter úrhoz eljuttatták a segítségkérő levelüket. Örömmel üdvözölték az új közoktatási törvényben a sajátos nevelési igényű gyermekekre vonatkozó pozitív rendelkezéseket, ugyanakkor megfogalmazták: “Úgy érezzük, hogy e törvény támogatja és segíti azokat a gyermekeket, akikkel mi, fejlesztőpedagógusok foglalkozunk. Felvetődik azonban a kérdés: támogat-e bennünket is a törvény? Mi már évekkel ezelőtt felvállaltuk a sajátos nevelési igényű gyermekek fejlesztését, annak minden problémájával és küzdelmével együtt. Eddig 20 órában végeztük ezt a speciális és szerteágazó munkát, ezért rendkívüli diszkriminációként éljük meg a törvényben számunkra előírt 24 órás kötelező óraszámot. Úgy tűnik, mint ha a fejlesztőpedagógiai munka alacsonyabb rendű lenne, amit a megnövelt óraszámnak kell kompenzálnia.ö

Kérdéseim a következők. Mi a tárca álláspontja a fejlesztőpedagógusok diszkriminatív megkülönböztetéséről? Tervezi-e a minisztérium a fejlesztőpedagógusok óraszámának felülvizsgálata alapján annak módosítását?

Várom államtitkár úr megtisztelő válaszát. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  170  Következő    Ülésnap adatai