Készült: 2021.08.01.09:18:25 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Áder János (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 4:56


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. ÁDER JÁNOS (Fidesz): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! A múlt hét közepére már 1 millió 117 ezer polgár írta alá a Fidesz által kibocsátott nemzeti petíciót. (Közbeszólások az MSZP soraiból. - Az elnök csenget.) Nagy megtiszteltetés és egyben nagy felelősség a Fidesz politikusai számára, hogy 1990, a rendszerváltás óta ilyen sikeres kezdeményezése még egyetlen pártnak sem volt. A nagy sikerre való tekintettel az aláírásgyűjtést folytatni fogjuk.

Mit is szeretnének a petíció aláírói? (Közbeszólás a kormánypártok soraiból: Adóemelést!) Hogy Magyarországon mindenki az Unióhoz való csatlakozás nyertese legyen; hogy május 1-je után mindannyiunk élete, megélhetése biztonságosabb legyen. Ha rövidebben akarjuk megfogalmazni a kérdésre a választ, hogy mit is szeretnének a petíció aláírói, röviden azt mondhatjuk: munkát, otthont és biztonságot.

Tisztelt Országgyűlés! 1 millió 117 ezer ember arra kéri Medgyessy Pétert, hogy állítsa vissza az otthonteremtési támogatás rendszerét. 1 millió 117 ezer ember arra kéri Medgyessy Pétert, hogy védje meg a magyar munkahelyeket. 1 millió 117 ezer ember arra kéri Medgyessy Pétert, hogy tartsa kordában a gyógyszerek árát. 1 millió 117 ezer ember arra kéri Medgyessy Pétert, hogy támogassa a magyar gazdákat. 1 millió 117 ezer ember arra kéri Medgyessy Pétert, hogy ne engedje, hogy a gáz és a villanyáram ára 5 százaléknál nagyobb mértékben emelkedjék.

Medgyessy Péter elutasította a nemzeti petíció támogatását. Medgyessy Péter annak ellenére tette ezt, hogy pontosan tudja, hogy az 1 millió 117 ezer aláíró kevesebbet - igen, tisztelt hölgyeim és uraim, kevesebbet - kér Medgyessy Pétertől, mint amit ő 2002 tavaszán a választási kampányában megígért. (Közbeszólások a Fidesz soraiból: Úgy van!) Vegyük sorra, hogy mit is ígért Medgyessy Péter; talán a szocialista képviselők számára is még az újdonság élményével fog hatni; a két év hosszú idő, láthatóan sokan felejtenek.

Medgyessy Péter azt ígérte, hogy bővíteni fogja az otthonteremtési támogatásokat. És mi a valóság? Szétverte azt. 1 millió 117 ezer polgár ma már nem bővítést kér Medgyessy Pétertől, hanem a korábbi támogatási rendszer visszaállítását. Medgyessy Péter azt ígérte, hogy 400 ezer új munkahelyet hoz létre. És mi a valóság? Sorozatos gyárbezárások, elbocsátások, növekvő munkanélküliség. 1 millió 117 ezer polgár ma már megelégedne a meglévő munkahelyek megvédésével. Medgyessy Péter azt ígérte, hogy jóval az infláció mértéke alatt emelkedhet csak a gyógyszerek ára, ráadásul egymillió embernek ingyen gyógyszert is ígért. És mi a valóság? Egekbe szökő gyógyszerárak, az ingyen gyógyszernek pedig se híre, se hamva. 1 millió 117 ezer polgár ma már azzal is beérné, ha legalább az Orbán-kormány által megkötött megállapodást, amit egyébként indok nélkül a Medgyessy-kormány rúgott fel, újra tető alá hozná Medgyessy Péter.

Medgyessy Péter a magyar mezőgazdaság felvirágoztatását ígérte. És mi a valóság? Válság, szinte a mezőgazdaság minden területén. 1 millió 117 ezer ember azt kéri Medgyessy Pétertől, hogy legalább kismértékben javítsa a magyar gazdák versenyfeltételeit. Medgyessy Péter azt ígérte, hogy nem lesz gázáremelés. És mi a valóság? Míg 2002 tavaszán 40 forint 50 fillér volt, addig most 58 forint 50 fillér a gáz ára. Medgyessy Péter négyszer emelte a gáz árát. 1 millió 117 ezer ember ma már nem azt kéri Medgyessy Pétertől, hogy ne emelje a gáz árát, hanem csak azt, hogy az áremelés ne haladja meg az inflációt.

Miniszterelnök úr... - kérdezném Medgyessy Pétertől, ha itt lenne, de szokásához híven ma sincs itt. (Közbeszólások az MSZP soraiból. - Az elnök csenget.) Miniszterelnök Úr! Miért nem akarja ön teljesíteni több mint egymillió ember kérését? Miniszterelnök Úr! Miért nem akarja ön teljesíteni több mint egymillió ember kérését akkor, amikor ezek az emberek kevesebbet kérnek öntől, mint amit ön két évvel ezelőtt nekik megígért?

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék soraiban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai