Készült: 2021.08.05.02:30:06 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 144. felszólalás
Felszólaló Dr. Németh Imre (MSZP)
Beosztás földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:08


Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Értetlenül állok az ön kérdése előtt, ugyanis önmagát cáfolta meg. Egyrészt elmondta, hogy jogszabályi felhatalmazás nélkül végzett egy cég valamilyen tevékenységet, amihez, úgy gondolom, nekünk különösebben semmi közünk nincs, másrészt pedig előtte két mondattal azt állította, hogy a Quantum Investment Rt. részt vesz ebben a tevékenységben.

Úgy gondolom, hogy a “minél rosszabb, annál jobbö politikája merő cinizmus az önök részéről. Ön is világosan tudja, hiszen ha nézi a rendeleteket, akkor az európai uniós előcsatlakozási támogatásokból az előrehozott nemzeti kifizetés jogcímén négy bank az, amelyik részt vehet ennek az előrehozott kifizetésnek a teljesítésében. Azt is nagyon jól tudja képviselő úr, hogy az elmúlt héten meg is kezdték a kérelmek befogadását és a pénz kifizetését. Ugyanis, igaz, hogy némi etikai vizsgálódás után, de létrejött a szerződés, aláírtuk a jogszabályt, ilyen értelemben úgy gondolom, a dolog teljesen tiszta és világos a helyzet, a gazdák mintegy 40 milliárd forint támogatáshoz tudnak hozzájutni a földhasználat és az állattartás alapján.

Ezzel együtt az idei év első félévében, mivel már eddig 70 milliárd forint eljutott a zsebükbe, több mint 100 milliárd forint támogatást kapnak, segítve őket ebben az átállási folyamatban. Úgy gondolom, hogy erre a rendszerváltás óta nem volt példa. Természetesen minden gazdálkodónak önálló döntése, hogy 4 százalékos díj ellenében most kéri ezt a pénzt, vagy normál ütemben, az év végi elszámolásnál.

Kérem képviselő urat, hogy a tények birtokában ön is fogadja el ezt a folyamatot, és ne mérgezze a gazdák hangulatát.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  144  Következő    Ülésnap adatai