Készült: 2021.07.27.16:40:33 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 134. felszólalás
Felszólaló Burány Sándor (MSZP)
Beosztás foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

BURÁNY SÁNDOR foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársam! Való igaz, hogy ennek a kérdésnek a szabályozása egyrészt indokolt, másrészt egyúttal igen nagy körültekintést igényelt. Indokolt azért, mert a korábbi években is hagyomány volt, hogy a határon túlról jöttek magyarok, elsősorban Erdélyből és a Kárpátaljáról mezőgazdasági idénymunkát vállalni. Ugyanakkor uniós tagságunk ezen a téren a szabályozás újragondolására késztetett bennünket, hiszen az Unióban a munkaerőpiacot speciális védelmi szabályok óvják, és ezt összhangba kellett hozni a korábbi évek gyakorlatával.

Ezt a szabályozást végeztük el, és ennek két eleme volt. Az egyik, hogy az idegenrendészeti törvény módosításával lehetővé tettük, hogy az alkalmi munkavállalóknak, valahányszor beutaznak az országba 5 vagy 10 napos munkát végezni, ne kelljen ebből az alkalomból újra és újra a vízumot, amely most már kötelező egyébként, kérni és megkapni. Mindössze egyszer kell, és ez 150 napos munkavégzésre jogosítja fel őket, akárhány részletben is veszik ezt igénybe, egyetlenegyszer kell a vízumot megkérni. Ezúton is üdvözlöm az Országgyűlésnek azt a hozzáállását, hogy az idegenrendészeti törvénynek ezt a passzusát kétharmados többséggel, tehát az ellenzéki pártok szavazataival módosította. Ez valóban össztársadalmi ügy.

A másik, ami nagyon fontos volt, hogy a szabályozásban rögzítsük, hogy az elbírálási időt, hiszen vizsgálni kell minden esetben, hogy a munkaerőpiacot ez bármilyen szempontból veszélyezteti vagy sem, kötelező megvizsgálni, hogy van-e magyarországi magyar munkavállaló vagy sem, nos, az elbírálási időt a miniszteri rendeletben a felére csökkentettük annak érdekében, hogy minél gyorsabban tudjunk válaszolni a felmerült igényekre. Ez a miniszteri rendelet biztosítja a már említett 150 napos munkavégzési lehetőséget.

Köszönöm szépen a lehetőséget. (Taps a kormánypárti padsorokban.)




Felszólalások:  Előző  134  Következő    Ülésnap adatai