Készült: 2021.08.02.20:03:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

154. ülésnap (2004.05.24.), 12. felszólalás
Felszólaló Kuncze Gábor (SZDSZ)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előtti felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:02


Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Az egyik kereskedelmi rádió ma reggel úgy kommentálta az európai parlamenti választások ügyében tegnap született négypárti megállapodást, hogy politikusainknak megjött az esze. És valóban, az utolsó pillanatban született ez a megállapodás annak érdekében, hogy a választások alkotmányosan és törvényesen lebonyolíthatók legyenek. Itt egy fordított last minute megoldásról van szó; az, ugye, arról szól, hogy az ember az utolsó pillanatban olcsón tud utazni, most pedig egy olyan megoldást találtunk, hogy az emberek olcsón itthon tudnak maradni, viszont legalább a választás lebonyolítható.

Az nem különösebb dicséret, tisztelt képviselőtársaim, hogy a politikusoknak megjött az esze, mert ez sajnos azt feltételezi, hogy előtte meg elment. Attól tartok, hogy az emberek egész egyszerűen nem értették, vajon miért az a megoldás született, ami született, és miért nem egyeztünk meg például abban a megoldásban annak idején, amit végül is most megtaláltunk, vagy miért nem egyeztünk meg a levélben történő szavazásról, amelynek a technikai megoldása 1997-98 óta a Belügyminisztériumban rendelkezésre áll, vagy hogy a XXI. század elején vajon miért nem voltunk képesek megegyezni az elektronikus úton történő szavazásban, hiszen már ezt is több országban alkalmazzák; biztos, hogy ez a jövő, és előbb-utóbb Magyarországon is ez lesz az általános.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én is részt vettem az előkészítő tárgyalásokon, ezért el tudom mondani nagyon egyszerűen, hogy mi volt ennek az oka. Ennek az volt az oka, hogy annak idején, 2002-ben a választásokat követően - már megint egy furcsaság a last minute-hez képest - indult egy kampány. Tehát nem a választás előtt, hanem a választást követően indult egy kampány, amelyik arról próbálta meggyőzni az embereket, hogy itt bizony választási csalás történt, hiszen bizonyos tökéletes emberek vagy pártok ezt a választást más módon nem veszíthették el. Ez nyilvánvalóan azért volt, mert különben szembe kellett volna nézniük a választási vereség okaival, és abból esetleg következtetéseket kellett volna levonni. Ez nyilván nem ment. Az események azt mutatják, hogy azoknak, akik ezt mondták, egyedül saját magukat sikerült megdelejezni ezzel az állítással. Ezért nem fogadták el, hogy köztisztviselők működjenek közre a választásokon a külképviseleteken, merthogy azt mondják, hogy azok a kormány képviselői, miközben persze a Magyar Köztársaság köztisztviselői. Ezért van az, hogy Áder képviselőtársam azt mondja, hogy Kovács László küldte oda őket; csak az az érdekes, hogy nagy részük a Fidesz-kormány alatt is ezt a funkciót töltötte be, azt meg nem hiszem, hogy ők különösebben kikérték volna Kovács László tanácsait személyi kérdésekben.

De ugyanez a helyzet a levéllel történő szavazással is. Erre lehet azt mondani, hogy Kovács László a postás, de nem hiszem, hogy ezt bárki is különösebben elhinné. Vagy az elektronikus szavazással is ez a helyzet, amire a Fidesz képviselője a tárgyalásokon azt mondta, miután ő nem tudja bekapcsolni a számítógépet, így nem is tudna elektronikus úton szavazni, ezért számukra ez eleve járhatatlan út.

Igen ám, tisztelt képviselőtársaim, csak ennek az egésznek van két tanulsága. Az egyik az, hogy a demokrácia alapintézményeivel - és ilyen a választás - nem szabad játszani, mert előállíthattuk volna könnyedén a Lendvai Ildikó által kifogásolt hungarikumot, ha mondjuk, meg kell semmisíteni a magyarországi európai parlamenti választásokat. Ezzel a világon egyedülállót produkáltunk volna. Nem szabad a napi pillanatnyi politikai érdekeknek alárendelni ilyenkor a cselekvést, mert ennek lehetnek ilyen következményei.

A másik tanulság - és ezt mutatja a tegnapi egyetértés vagy a megoldás megtalálása - az, hogy lehet korrigálni a korábbi rossz döntéseket, vagyis a közvélemény nyomásának engedve meg lehet találni a megoldásokat. Igaz, tegnap a politikusaink esze megjött. Last minute volt ez is.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalon.)
Felszólalások:  Előző  12  Következő    Ülésnap adatai