Készült: 2020.01.26.03:21:47 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

225. ülésnap (2001.09.25.), 453. felszólalás
Felszólaló Lezsák Sándor (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:02


Felszólalások:  Előző  453  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Vojnik képviselő asszony korábban megjegyezte, hogy bár nem adtunk be módosító indítványt, mégis megszólalunk. De egy részletes vita talán arról is szól, hogy miért nem fogadunk el egy módosító indítványt. Ráadásul itt egy parlamenti abszurdról van szó, és mindenképpen szeretném felhívni a szíves figyelmüket arra, amire egyébként a jelentést megelőző sajtóviták tükrében számíthattunk. Módosító szándék is utal arra, hogy a Közbeszerzések Tanácsának a jelentését olyan fejezetekkel kívánják kiegészíteni, amelyek már csak azért sem készülhetnek el, mert még nem is léteznek a megírásukhoz szükséges jogszabályok.

Egy dolog tehát az, hogy a Közbeszerzések Tanácsa saját tapasztalatai alapján törvénymódosításokat kezdeményez és ezt a szándékot hűen tükrözi az országgyűlési határozati javaslat, és más dolog az, hogy ezeknek a törvénymódosító szándékoknak az elfogadása esetén az új szabályok figyelembevételével ismét a tisztelt Ház elé kerül majd egy következő jelentés. De alkotmányos államban utólag elkészített szabályokhoz igazodva nem szoktak jelentést készíteni egy megelőző időszak folyamatairól.

Az előttünk lévő országgyűlési határozattervezet megállapításai egy előző kormány által létrehozott jogszabályhálózaton alapulnak. Egyetlen hatóság, egyetlen szervezet munkája sem nyugodhatna a jövőben törvényes alapokon, ha jelentésüket utólag konstruált szabályok szerint kellene elkészíteniük. Ez a kormány tiszteletben tartja az elődje által kialakított szabályokat, és ezt a magatartást követik a kormányt támogató képviselők is.

Ugyanakkor elvárjuk azt ellenzéki képviselőtársainktól, ha szükségesnek érzik a közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény módosítását - amit ők alkottak meg -, akkor kritikájuk éle ne a mai kormány felé irányuljon, hanem önmagukat szembesítsék múltbéli törvényhozói munkájukkal. Természetesen egyetlen emberi törvény sem örök, kell és szükséges gondolkodni a szükséges változtatásokon, de ennek a törvényhozói munkának a részletei nem erre az országgyűlési határozatra tartoznak. A törvénymódosítás jövőbeni lehetőségét pedig - ismételten hangsúlyozom, kedves Bauer Tamás képviselő úr - tartalmazza a határozat.

Összegezve a véleményemet, a Magyar Demokrata Fórum nevében a tisztelt Háznak ajánlom a határozati javaslat eredeti formában történő elfogadását.

Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket.

 
Felszólalások:  Előző  453  Következő    Ülésnap adatai