Készült: 2020.09.23.06:10:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

93. ülésnap, 209. felszólalás
Felszólaló Dr. Kontrát Károly
Felszólalás oka interpelláció szóban megválaszolva
Beosztás belügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás ideje 2:30

Felszólalások:  <<  209  >>    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Tájékoztatom a tisztelt képviselő urat, hogy az ön által kérdezett személy ellen a Veszprém Városi Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el közokirat-hamisítás bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt. A büntetőeljárás megindítását követően a rendőrkapitányság adatgyűjtést, megkereséseket, illetve tanúkihallgatásokat foganatosított.

A rendőrség a tényállás tisztázása érdekében megkereste azokat az intézményeket, amelyek a nyelvvizsga-bizonyítvány vagy azzal egyenértékű okirat kibocsátására jogosultak. A megkeresésekre ez idáig nemleges válaszok érkeztek, de még nem minden intézmény adta meg a kért tájékoztatást. (Moraj az SZDSZ soraiban.)

Az eljárás során a rendőrkapitányság megkereste az ELTE Bölcsészettudományi Karát, amelynek tájékoztatása szerint a hiteles másolat nem került becsatolásra. A nyomozás eredményes befejezése érdekében annak határidejét a Veszprémi Városi Ügyészség 1999. november 29-éig meghosszabbította. (Közbekiáltás az SZDSZ soraiból: Bravó!)

A szombathelyi önkormányzattal kapcsolatos kérdésre válaszolva azt mondhatom, hogy az Ötv., az 1990. évi LXV. törvény alapján az önkormányzati képviselőt a kérdezési jog illeti meg. Az interpellációs jogot az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata állapítja meg. Tudomásom szerint a szombathelyi közgyűlésben egyik jog sem sérült. Az interpellációs jognak az egyik lényeges eleme az, hogy annak önkormányzati ügyben van helye. A törvényi szabályozás szempontjából pedig önkormányzati ügy az, amelynek megoldásában a közgyűlésnek feladata, hatásköre van; a nyelvvizsga-bizonyítvány ügyében nincs. Szélesebb értelemben természetesen a bizonyítvány kérdése is ügye a közgyűlésnek, azt viszont minden testületnek joga többségi szavazattal eldönteni, hogy tárgyalja vagy sem az adott kérdést.

A szombathelyi közgyűlés éppen az önkormányzati törvény alapján jogszerűen dönthetett úgy, hogy azt nem tárgyalja. A jelen lévő képviselők több mint felének igen szavazatával lehet és kell dönteni ugyanis arról, hogy valamely kérdést a testület napirendre tűz vagy sem.

Kérem a tisztelt képviselő urat, hogy a válaszomat fogadja el. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypártok soraiból.)

Felszólalások:  <<  209  >>    Ülésnap adatai