Készült: 2020.09.30.21:59:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 404. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:22


Felszólalások:  Előző  404  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Én úgy látom, a vita hangulata jó irányban változik, mert egyre több olyan gondolat van, amiben közelíteni tudnak talán az álláspontok egymáshoz. Én is úgy érzem, hogy az a dilemma, hogy túl keveset képzünk vagy túl sokat, elég egyértelműen megoldható. Egyszerűen ebben a pillanatban megnézzük az európai összehasonlításokat: kisebb a magyar felsőfokú képzésben részesülők aránya. Ha versenyképesek akarunk lenni, és nem az alacsony bérekkel akarunk versenyezni, nincs más lehetőség, növelni kell az arányt.

Kitörési pont egyébként a felsőfokú képzés, ott kellene az arányokat megfelelő munkával növelni, ez mindenképpen jó. És mindenképpen igaz az, hogy aki már tanult öt évet főiskolán, egyetemen, még ha nem is az eredeti szakmájában tud elhelyezkedni, de az élethossziglan tartó tanulás és átképzés során könnyebben tesz szert azokra az ismeretekre, amelyekkel a munkaerőpiacon el tud helyezkedni.

A másik, nagyon érdekes kérdés a Bursa Hungaricával kapcsolatos. Örülök képviselő úr hozzászólásának, mert ez szerintem elmozdulás, ebben a kérdésben tudunk együtt gondolkodni. Ugyanis a Bursa Hungarica szerintem nagyon fontos kérdéskör, hogy az önkormányzatokat vonjuk be a lakóterületén lakó fiatalok felsőoktatási támogatásába. Ez helyes. A probléma fennáll, hogy nevezetesen vannak olyan önkormányzatok, amelyek ebbe anyagi lehetőségeik miatt nem tudnak beszállni. Szerintem itt nem az a helyes eljárás, hogy emiatt akkor az önkormányzati forrásokat kirekesztjük a rendszerből, hanem mondjuk, azt kell mondani, hogy az önhibáján kívül hátrányos helyzetű településeknél az Oktatási Minisztérium úgy hirdeti meg a pályázatot, hogy lényegesen kisebb legyen az önrész, vagy a nagyon hátrányos helyzetű települések esetén esetleg ezt az önrészt el is engedheti. De igazából az a cél, hogy egy-két éven belül eljussunk oda, hogy mind a 3200 településen a rászoruló diákokat tudja támogatni az önkormányzat egy Bursa Hungarica-ösztöndíj keretében.

Tehát most az első lépés történt meg ebben az évben. A következő évben reméljük, hogy több önkormányzat tud bekapcsolódni a rendszerbe, és egy-két éven belül reméljük, minden önkormányzat el fog tudni jutni ide, és ez mindenképpen pluszpénzeket fog hozni a rendszerbe.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  404  Következő    Ülésnap adatai