Készült: 2020.09.20.03:39:23 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

242. ülésnap (2001.11.27.), 372. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:16


Felszólalások:  Előző  372  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Füle István! Én az ön normál hozzászólására utaltam, amikor egészen egyértelműen és konkrétan azt mondta, hogy a kutatás-fejlesztés alulfinanszírozottsága; ez az előadása végén volt. De egyébként szerintem ez a kör jó volt arra, hogy megint kiderüljön, hogy milyen nagyvonalúan bánunk a számokkal, a statisztikákkal. Szerintem lehet adatokra hivatkozni, de arra kérnék mindenkit, hogy ezt tegyük pontosan.

Nagyon jól látszott, a miniszter úr válaszolta, hogy ez a 17,5 milliárd hogyan ment ki. Ebből rendeztük, tisztelt Bazsa képviselő úr, például a kutatói bérelmaradást, amit mindenki örömmel üdvözölt. Tehát ami pozitívum, azt ne kérdőjelezzük meg, és ne mondjuk azt, hogy a 17,5 milliárdból egymilliárd ment ki, mert komolytalanná tesszük magunkat és a parlament munkáját is.

Füle képviselő úrnak pedig azt mondanám, hogy azon felül, hogy a parlament az idei évben jelentősen növelte a költségvetésben a kutatás-fejlesztésre fordítható állami pénzeszközöket, más területen is jelentős előrelépés történt. Például a kutatás-fejlesztési befektetéseknek ezentúl nem 120 százaléka, hanem 200 százaléka írható le az adóból, és ez mindenképpen segítséget jelent ahhoz, hogy arra ösztönözzük a külföldi multinacionális cégeket, hogy kutatás-fejlesztési kapacitásaikat ide telepítsék Magyarországra. Nyilván ennek a hatása nem jelentkezik egy éven belül, de jelentkezni fog.

Én egyébként nem azt a számot ismerem, hogy 0,9 százalék 2001-ben a kutatás-fejlesztésre fordított arány a GDP-ben, hanem ez a szám valahol 1,2 százalék körül mozog az Oktatási Minisztérium adatai szerint 2001-ben. Ez az 1,2 százalék valós szám, mivel már tavaly is meghaladta a 0,9 százalékot, így azt gondolom, van esély arra, hogy 2002-ben elérjük az 1,5 százalékot. Ezzel még véletlenül sem akarom azt mondani, hogy elég - Finnországban ez a szám 4 százalék körül van -, tehát menni kell tovább ezen az úton. De azt a területet, ahol nagyon nagyot léptünk előre az elmúlt időszakban (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), nem szerencsés megkérdőjelezni.

Köszönöm szépen.

 
Felszólalások:  Előző  372  Következő    Ülésnap adatai