Készült: 2020.09.23.03:10:04 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

239. ülésnap (2001.11.09.), 44. felszólalás
Felszólaló Révész Máriusz (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:48


Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

RÉVÉSZ MÁRIUSZ (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Nagyon röviden az 1. pontban felsorolt módosító javaslatról szeretnék szólni, amelyet éppen dr. Bazsa Györggyel adtam be; ezt a javaslatot a kormány támogatta, az Oktatási Minisztériummal együtt. Már az általános vitára bocsátás pillanatában felvetődött ez az igény, és éppen Bazsa professzor úr fogalmazta meg, hogy doktori ösztöndíjakat ne csak a törvényben felsoroltak, hanem magánszemélyekkel szerződésben is lehessen alapítani, és azt hiszem, hogy ez mindenképpen helyénvaló. Máshol, ha szétnézünk Nyugat-Európában vagy az Amerikai Egyesült Államokban, ez a rendszer működik. Én nagyon örülök, hogy mind az oktatási bizottság, mind a kormány egyértelműen támogatta ezt a javaslatot, és reményeink szerint ezzel hozzá tudunk járulni ahhoz, hogy doktori ösztöndíjak nagyobb mennyiségben legyenek a magyar felsőoktatási intézményekben.

A többi módosító javaslathoz mindössze annyit tennék hozzá, hogy én azt hiszem, lényegesen azok a módosító javaslatok, amelyeket Bazsa képviselő úr említett, nem alakítják át a törvényjavaslatot. Ugyanabba az irányba mutatnak, nem jelent lényeges változást az előterjesztéshez képest. Én úgy érzem, hogy ezt a vitát lefolytattuk a bizottsági ülésen. Azok a javaslatok a törvényben, amelyek megfogalmazásra és beterjesztésre kerültek, éppen az élet, a mindennapi élet során kialakult problémákat kezelik, és én azt hiszem, hogy nincs lényeges különbség például a között, hogy a doktori tanulmányok befejezésének időpontjáig tart, vagy pedig az abszolutórium, végbizonyítvány kiállításának az időpontjáig tart. Tehát én azt hiszem, lehet, hogy ez fontos, hogy bekerüljön a törvénybe a Szocialista Párt képviselői szerint, de azt kell mondjam, hogy gyakorlatilag az életben a törvény megfogalmazása szerint pontosan ugyanaz történik, tehát az életre ezek a megfogalmazások semmilyen különleges hatással nem bírnak.

Végezetül remélem, hogy amikor a kapcsolódó módosító indítványokat az oktatási bizottság megtárgyalja, akkor az oktatási bizottság előző ülésén elhangzottak fényében még fogunk tudni olyan javaslatokat találni, amelyeket mind a bizottság, mind a kormány, mind pedig a parlament támogatni tud.

Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  44  Következő    Ülésnap adatai