Készült: 2021.05.16.19:29:27 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2017.11.13.), 208. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:58


Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD (Fidesz): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ahogy Bana alelnöktársam említette, ezt a témát alaposan körüljártuk az Európai ügyek bizottsága két héttel ezelőtti ülésén. Annál is inkább fontos ez, mert szeretném megnyugtatni Kónya képviselőtársamat, hogy a kormány ‑ éppen az Országgyűlés javaslatának vagy állásfoglalásának megfelelően ‑ nem azért nem támogatta az európai ügyészséghez való csatlakozást, mert akár félne az uniós vizsgálatoktól, vagy éppen ellenezné az uniós források felhasználásának az ellenőrzését, szó sincs erről, mert erre egyébként létezik két uniós intézmény, az Eurojust és az OLAF.

Azt is elmondtuk a vitában, hogy nekünk elsősorban alapvetően alkotmányügyi aggályaink vannak. De nemcsak nekünk, hanem ugyanúgy még hét országnak. Való igaz, hogy a döntés megszületett az EPPO-ról, és 28 helyett csak 20 tagország támogatta. Azaz Magyarország mellett még másik hét tagország nem vesz részt benne: Svédország, Hollandia, Málta, Dánia, Írország, az Egyesült Királyság és Lengyelország. Aligha hiszem, hogy ezek az országok félnének az Európai Bizottság vizsgálatától vagy éppen a korrupció vizsgálatától.

Tudom, itt nagyon nehéz azt megérteni képvi­selőtársaimnak, hogy elsősorban alkotmányjogi problémánk van, tudniillik itt azt is elmondtuk a vitában, hogy a működőképessége, hatékonysága és a hazai alkotmányos berendezkedéssel való összhangja kérdéses, amit nemcsak Magyarország, hanem az említett hét tagország is felvetett. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)
Felszólalások:  Előző  208  Következő    Ülésnap adatai