Készült: 2021.05.09.06:24:12 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

247. ülésnap (2017.10.17.), 104. felszólalás
Felszólaló Dr. Hörcsik Richárd (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka vezérszónoki felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 3:03


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. HÖRCSIK RICHÁRD, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyarország és Ausztria között a határokat átlépő bűnözés megelőzése és leküzdése érdekében folytatandó együttműködésről szóló, Heiligenbrunnban, 2004. június 6-án aláírt szerződés módosításáról szóló jegyzőkönyv kihirdetéséről szóló törvényjavaslat egyértelműen Magyarország biztonságának a garantálásához járul hozzá. Úgy hiszem, rendkívül fontos, hogy a változó, egyre modernebb bűnözői módszerekkel a bűnüldöző szervek tudjanak lépést tartani. A nemzetközi szervezett bűnözés elleni hatékony fellépés meggyőződésem szerint talán a legkönnyebben a határokon átnyúló rendőri együttműködéssel érhető el.

A szerződés módosítását az osztrák fél kezdeményezte 2010 májusában a hatálybalépését követően eltelt időszakban szerzett gyakorlati tapasztalatok, valamint a bekövetkezett szervezeti változások miatt. Véleményem szerint ezzel a módosítással kibővül a szerződés hatálya, az együttműködésben a bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatok végzésére feljogosított szerveken túl, ahogy az államtitkár úr is mondta, a közbiztonság és a közrend fenntartására, valamint a közlekedésrendészeti feladatok ellátására feljogosított hatóságok is részt vesznek majd.

Tisztelt Képviselőtársaim! Láthatjuk, hogy a jegyzőkönyv kibővíti az információcsere területeit a határokat átlépő bűnözés vagy a korrupció és az illegális migráció valamennyi formájáról szóló tájékoztatással, valamint új együttműködési formákról is rendelkezik. Ha van aktualitása ennek a törvénymódosításnak, akkor úgy hiszem, ez a mai nap, illetve ezek az esztendők, amikor ilyen sok illegális migráns próbál meg átjönni Magyarországra vagy Magyarországról esetleg Ausztriába.

Nos, hölgyeim és uraim, úgy hiszem, üdvözölni kell, hogy az előttünk fekvő előterjesztés a közrend és a közbiztonság fenntartását célozza a nemzetközi jog eszközeinek segítésével, ugyanis kívánatos, hogy a bűnüldöző szerveink a hazánkkal határos országokban is könnyedén vagy hatékonyan fel tudjanak lépni a magyar érdekek és a magyar emberek biztonsága védelmében.

A Fidesz-képviselőcsoport támogatja, hogy az ország szilárd közbiztonságát és közrendjét a javaslathoz hasonló jogszabályokkal védjük meg. Kérem, hogy önök is támogassák a javaslatot.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai