Készült: 2020.12.01.22:07:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

230. ülésnap (2001.10.15.), 106. felszólalás
Felszólaló Dr. Veres János (MSZP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:03


Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. VERES JÁNOS (MSZP): Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Nem politikai, hanem szakmai döntések és érvek legyenek - akkor el szeretném mondani azt a két szakmai érvet, amelyre úgy gondolom, itt még nem hangzott el válasz. Nevezetesen, az imént már említett hodászai pszichiátriai otthonnal kapcsolatban senki nem tudja a kormányzat részéről mind a mai napig megmondani a megyének, hogy ezt a beruházást - egyébként szakmailag első helyre sorolt beruházásként - miért nem hozzák a javasolt körben.

 

 

(18.20)

 

 

Erre szeretnék egy szakmai érvet hallani, és egyébként nincs politika mögötte, mert Hodász település önkormányzata kormánypárti polgármestert választott; igaz, hogy ez megyei intézmény, de a településen magán van, tehát sok mindent lehet még mellé tenni.

Szeretnék még egy olyan szakmai érvet mondani, amire megint nem tudott választ adni még nekem senki. A beregi árvíz által sújtott területről öt darab pályázatot adtak be az önkormányzatok, és egyetlenegy pályázatot sem méltattak támogatásra érdemesnek. Ezek között van szennyvizes, van belvízelvezetéses pályázat, tehát belterületi vízrendezéses pályázat, térségi valamennyi pályázat, tehát nincs egy településes pályázat sem, és mind az ötöt elutasításra javasolják. Ha a kormány komolyan gondolja, hogy arra a térségre oda kell figyelni, akkor a számomra ez egyszerűen megfoghatatlan és érthetetlen. Ha valaki ott járt - tudom, hogy az államtitkár úr járt ott, találkoztunk annak idején egy alkalommal ott is -, láthatta azt, hogy micsoda óriási fertőzésveszélyt okozott az a szituáció. Most nem gondolják, hogy ezt kezelni kellene? Úgy gondolom, itt szakmai érv kellene és nem politikai, mert teljesen mindegy, hogy milyen típusú, kormánypárti vagy nem kormánypárti önkormányzatról van szó, a víz jött és öntött mindenkit, akit tudott.

Ékes képviselő úrnak pedig szeretném a következőt mondani. Sajnos nem teljesen igaz az, hogy ma már a területfejlesztési tanácsoknak több a forrása. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, jelentem, kevesebb a forrása, mint 1998-ból az következett volna, hiszen ott stagnált, reálértéken csökkenő forrással kellett számolnia a megyei önkormányzatnak, pontosabban a megyei fejlesztési tanácsnak, és így nincs módja kiegészíteni, nincs módja egyébként azt a forrást mellé tenni, amit mellé kellett volna tenni. Úgyhogy ez a példa a mi esetünkben sajnos egy picit sántít.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  106  Következő    Ülésnap adatai