Készült: 2020.11.25.23:13:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

230. ülésnap (2001.10.15.), 104. felszólalás
Felszólaló Ékes József (MDF)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:53


Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ÉKES JÓZSEF (MDF): Köszönöm, elnök asszony. Tényleg sajnálom Lentner Csabát, hogy még mindig nem jut szóhoz. (Derültség.) Tisztelt Képviselőtársaim! Veres János hozzászólása késztetett arra, hogy én is újból megpróbáljam a magam mondókáját elmondani. 1994-98-hoz viszonyítva maga a rendszer is változott. Azt hiszem, ezt mindannyian tudjuk, hiszen ma már a megyei területfejlesztési tanácsok is több pénzt kapnak, hála istennek, ma már a regionális tanácsok is kapnak pénzt, amiből minden további nélkül lehet bizonyos kérdéseket és kisebb kérdéseket megoldani.

Az egy nagyon fontos kérdés, hogy a következő ciklusban teljesen logikus, hogy a decentralizáció elvét jobban kell alkalmazni, a régióknak több pénzt kell juttatni, a leosztást ott kell majd végrehajtani. A kormánynak is ez az elkötelezettsége és ez az elképzelése, hogy a következő időszakban ezt mindenképpen az uniós törvényekhez kell igazítani. Ha ebből a szempontból nézzük azt is, hogy a hátrányos megyék mennyivel többet kaptak a 2001-2002. évi költségvetésből, az is önmagában egy számottevő nagyságrend.

Ebben a kérdésben, ahogy fejlődik maga a rendszer, és ahogy a gazdaság potenciálja növekszik és nagyobb bevételek származnak, itt kell majd olyan megoldásokat találni, hogy minél kevesebb sérelem érje adott esetben a településeket vagy a pályázókat. Ez egy nagyon fontos kérdés, hogy az elkövetkezendő időszakban erre sokkal jobban lehessen koncentrálni.

Mindenképpen szeretném azt javasolni, és egészen biztos, hogy a kormány is nyitott ebben az irányban, hiszen a 430 pályázatból 42 kerül elbírálásra, hogy a gazdaságélénkítő programból esetleg 5-5 milliárddal a cél- és címzett támogatást megemelni, és még esetleg hozzárakni pár pályázatot. Ez egy lehetséges megoldás lehet. (Taps a Fidesz soraiból.)

 
Felszólalások:  Előző  104  Következő    Ülésnap adatai