Készült: 2020.07.02.20:34:30 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

264. ülésnap (2017.12.04.), 244. felszólalás
Felszólaló Tuzson Bence (Fidesz)
Beosztás Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:44


Felszólalások:  Előző  244  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUZSON BENCE, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Köszönöm szépen, elnök úr. Egy másik aspektusból vizsgálva ezt a kérdést nagyon fontos, hogy megjegyezzük azt, hogy ezeket az uniós forrásokat és az uniós forrásoknak a felhasználását milyen eszközként lehet felhasználni, illetve Brüsszel milyen eszközként akarja felhasználni. Azt gondolom, semmiképpen sem célszerű, ha olyan összefüggésekbe hozzuk az uniós források felhasználását, amely alkalmassá teszi arra, hogy büntető jellegű szankcióként alkalmazzák ezeket, hiszen ha a bevándorlás kérdéséről beszélünk és a bevándorlás kapcsolatba hozásáról az uniós forrásokkal, akkor arról van szó, hogy két össze nem tartozó dologgal, azaz az uniós forrásokkal, amelyek az országnak egyébként járnak, pontosan azért, mert Magyarország megnyitotta kapuit a nyugat-európai gazdasági társaságok előtt, és ezt vissza kell kompenzálni a magyar gazdaság számára, hogy az egyensúly fennmaradjon, hogy win-win helyzet jöjjön létre, ezért vannak uniós források, nem pedig azért, hogy ezt Brüsszel akár fenyegetésként vagy pedig szankcióként fel tudja használni.

Pontosan látjuk azt, hogy az uniós képviselők részéről rendszeresen jelenik meg az a fenyegetés, hogy vagy a fejlesztési forrásokat, vagy a kohéziós forrásokat, vagy akár az agrártámogatásokat is elvonják. Ez kiterjed a 2020 utáni időszakra is, de a mostani időszakra is, hiszen pont az agrártámogatásokkal kapcsolatban született egy olyan határozattervezet, amelynek a lényege az, hogy vonják meg az uniós forrásokat, illetve csökkentsék az uniós forrásokat, és a migráció kérdését ebből fedezzék. Nyilván Magyarország számára, ahol kiemelten magas az arány, tehát az az arány, ami nagyjából egyharmada az összes uniós támogatásnak, ami az agráriumba érkezik, ez különösen fájó pont lenne. Szerencsére a 2020 előtti időszakra az európai országok már úgy határoztak ‑ a többség megvan e tekintetben ‑, hogy ilyen módosítás ne történhessen meg, de a 2020 utáni időszak esetében azért a veszély fennáll, hiszen még Jean-Claude Juncker is hangsúlyozta azt, hogy meg kell vonni egyes, akár strukturális forrásokat is azoktól az országoktól, amelyek nem támogatják a bevándorlást.

A 2020 utáni kohéziós források már tervezés alatt állnak, a dokumentumok folyamatosan készülnek, és visszatérő gondolat az, hogy politikai feltételeket szabjanak az egyes támogatásoknak, azaz magyarul mondhatjuk azt, hogy zsarolni és büntetni próbálják az egyes tagállamokat olyan kérdésekben, jellemzően a migráció kérdésében, ami nincs összefüggésben a kohéziós forrásokkal vagy a források eredeti rendeltetésével. Nyilván nem véletlen az, hogy sokak fejében visszaköszön e tekintetben a Soros-terv, hiszen pont arról van szó, hogy ebben a pontban is vagy ebből a szempontból is a Soros-terv végrehajtása zajlik Brüsszelben, aminek a lehető leghatározottabban ellen kell állni. Sőt, az egy új hír, hogy Soros György is úgy gondolja, hogy támadásának a részeként a költségvetési tárgyaláson az európai országokra nyomást kell gyakorolni, hiszen most van az a pillanat, a tárgyalás időszaka, amikor a különböző országokra, így Magyarországra is pont a bevándorlás kérdésében nyomást lehet gyakorolni.

Az idő rövid, és nagy küzdelem áll előttünk, hiszen önök is tudják azt, hogy a 2020-as időszak vonatkozásában jövő májusban a költségvetés szempontjából a keretösszegek már látszani fognak, ekkorra dönteni kell ebben a kérdésben. Nagyon sajnálatos tény, hogy a baloldal képviselői most teljes egészében hiányoznak innen az Országgyűlésből. Ez nagy kár, hiszen ők is partnerek abban, hogy Soros szövetségeseiként, pontosan az ő képviselői folyamatosan megszavazzák azokat a kezdeményezéseket, amelyek az uniós források csökkentésére vonatkoznak azoknak az országoknak az esetében, amelyek ellenállnak a Soros-tervnek. Nyugodt szívvel mondhatjuk, először fordul elő az Európai Unió történetében az, hogy Magyarország esetében ahelyett, hogy az ország mellett, a több forrás mellett lobbiznának, pont az ellenkezője történik, hogy vonjanak meg forrásokat Magyarországtól. Ebbe az irányba zajlik az ő lobbizásuk. Nagyon sajnálatos tény ez, és ez valóban Magyarország-ellenes cselekedet, olyan Magyarország-ellenes cselekedet, amelyben együtt ugyanazt mondják, mint amit Soros György is mond, tehát e tekintetben párhuzamos a magyarországi baloldal cselekedete és Soros György cselekedete. Ők egymással szövetségben vannak.

Nincs alapja ennek, hölgyeim és uraim. Nem lehet egy országot zsarolni, hiszen nem könyöradományról van szó. Az európai uniós források járnak, ezt jogszabályok, európai uniós határozatok és az Unió költségvetése is alátámasztja. Nincs jogi lehetőség arra, vagy legalábbis most nincs jogi lehetőség arra, hogy ezeket a kérdéseket egymással összehangoljuk, és ellen is kell állni minden olyan törekvésnek, ami arra vonatkozik, hogy ezeket az egymással össze nem függő kérdéseket egymásra illesztve, egymással társítsák össze, hiszen az egyik az európai uniós jogból, tehát a költségvetési támogatások az európai uniós jogból következnek, a migráció támogatásának azonban nincs európai uniós alapja. Köszönöm szépen a szót. (Taps a Fidesz soraiban.)




Felszólalások:  Előző  244  Következő    Ülésnap adatai