Készült: 2020.07.08.13:56:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

260. ülésnap (2017.11.20.), 218. felszólalás
Felszólaló Tuzson Bence (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend utáni felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 5:15


Felszólalások:  Előző  218  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUZSON BENCE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tudják, nagyon fontos kérdés az, hogy a kormány és az Országgyűlés, de mindenki, akinek lehetősége van, támogassa a magyar családokat, a magyar fiatalokat abban, hogy gyerekeket vállaljanak, és hogy egyre több gyermek legyen Magyarországon. Komoly előrelépést sikerült az utóbbi időszakban ezen a téren elérnünk, hiszen emlékezzenek vissza, 2010 tájékán körülbelül 1,27 volt az úgynevezett termékenységi ráta, azaz az, hogy egy szülőképes nőnek hány gyermeke lehet. Lassan elérjük az 1,5-öt most, nem vagyunk még sehol a 2,1-hez képest, de komoly előrelépés van az utóbbi időszakban, és ha így folytatjuk, akkor ez jelentősen fog tudni növekedni.

A kormánynak is természetesen vannak eszközei arra, hogy ilyen segítséget nyújtson. Ilyen például a családi adókedvezmény rendszere, amelyet 2010-ben vezetett be a magyar kormány, és ami nagy segítséget tud nyújtani a magyar családoknak, hiszen a családosoknál egyre több pénz tud maradni. Ezenkívül az ingyenes tankönyvellátás, az ingyenes tankönyv is nagy segítséget nyújt. Ma már több mint egymillió gyermek az, aki ingyen kaphat tankönyvet, sőt ezenkívül a gyermekétkeztetés kérdése is, úgy tűnik, hogy Magyarországon egyre nagyobb lendületet kap, hiszen most már 79 milliárd forintot fordítunk erre, ami háromszor akkora összeg, mint 2010-ben volt. Nagy segítség ez a magyar gyerekeknek, és a legkisebbek közül most már szinte minden kisgyermek ingyen tud Magyarországon étkezni.

Fontos az is, hogy gyerekeink fizikailag is egészségesek legyenek, ezért az, hogy megkaphatják a mozgás örömét, és hogy Magyarországon mozognak a legtöbbet az egész Európai Unióban a gyerekek, az nagyon nagy előrelépés. Köszönhető ez vagy jórészt köszönhető ez annak, hogy a mindennapos testnevelés rendszerét Magyarországon bevezettük. De természetesen a gyerekeink nevelése érdekében szükséges az is, hogy a pedagógusainkat megbecsüljük, ezért fontos kérdés, hogy 2013-2017 között 50 százalékkal, átlagosan 50 százalékkal sikerült megemelni a pedagógusok bérét, sőt ebben az évben is 3,5 százalékos növekedés várható, ennyivel fog emelkedni a pedagógusok bére idén is.

Az is nagyon lényeges, hogy olyan intézményfejlesztésekben gondolkozzunk, amely a legkisebbeket is segíti, segíti az iskolásokat, az óvodásokat, a bölcsődéseket, s ennek értelmében nagyon sok fejlesztés valósult meg Magyarország legnagyobb tankerületében, mert a dunakeszi tankerületben ma már 26 500-nál több gyermek van, azaz ez az ország legnagyobb tankerülete. Dunakeszin és Gödön nagyon sok gyermek van, jó példával jár elöl ez a két település az ország egészét tekintve. Dunakeszin ennek következtében iskolaépítés is megvalósult. Korábban sok iskola megújult, hiszen a Fazekas Általános Iskolánál például egy épületbővítés valósult meg, most pedig a Szent István Általános Iskola kapott egy teljesen új 24 tantermes épületet. A régi épület felújítása sem marad el, a katolikus egyház katolikus iskolát fog itt indítani, 500 millió forintos állami támogatásból tud megújulni ez az épület is.

Ezenkívül Dunakeszin új sportlétesítmény, új tanuszoda is létesült, amely segít abban, hogy a gyerekek a mozgás örömét még jobban, még jobban kiteljesedve tudják átélni. Azonfelül, hogy Dunakeszin ilyen fejlesztések valósultak meg, a választókerület több helyén is, engedjék meg, hogy felsoroljak néhány komolyabb fejlesztést: a sajátos nevelési igényű gyermekekre is gondolni kell, ezért jött létre egy teljesen új intézmény Veresegyházon, egy 9 tantermes, 160 gyerek elhelyezésére alkalmas új iskola létesült. Ezenkívül Gödön, a szomszédos településen is egy komoly iskolafejlesztés indulhat meg ‑ erről nemrégiben döntött a kormány ‑, egy 24 tantermes új iskola épülhet amellett, hogy az elmúlt időszakban a két másik iskola is képes volt megújulni; ez egy komoly beruházás, nagy előrelépés a gödiek életében. Gödön emellett a Csalogány Óvoda megújítása, megépítése is megtörtént.

Csomádon is fejlesztések zajlanak, és itt a legkisebbekre is gondolni kell, hiszen új bölcsőde valósult meg, játszótér is megvalósult, s emellett egy kis labdarúgópálya és kosárlabdapálya is. Erdőkertesen is iskolát újítottunk föl. Csömörön most zajlik a Mátyás Király Általános Iskola felújítása és a zeneiskola korszerűsítése is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) És a fóti gyerekekről is meg kell emlékeznünk egy pillanatra. Fontos az, hogy a modern oktatás eszközeit is bevigyük az iskolába, ezért ott új smart school, okostanterem épült meg. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  218  Következő    Ülésnap adatai