Készült: 2020.07.09.11:31:39 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2017.11.13.), 376. felszólalás
Felszólaló Tuzson Bence (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Előadói válasz
Videó/Felszólalás ideje 2:32


Felszólalások:  Előző  376  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUZSON BENCE (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Azért van egy-két fontos kérdés, amit érdemes megjegyezni ezzel kapcsolatban. Képviselőtársammal mindketten arról beszéltünk, hogy közvetett támogatást jelent és közvetett lehetőséget nyújt ‑ ez a szó elhangzott, képviselőtársaim ‑ ebben az adókedvezmény-rendszerben.

Ha megfigyelik a magyarországi nagy cégeket, azok kettős hatást gyakorolnak a magyar munkaerőpiacra. Egyrészt saját maguk is nagy foglalkoztatókká tudnak válni, ilyen például a győri Audi esete is, ami 12 ezer körüli munkavállalót foglalkoztat Magyarországon, de jóval meghaladja azoknak a munkavállalóknak a száma ezt a számot, akik közvetetten vesznek részt a termelési láncban, ami azt jelenti, hogy a beszállítóknál akár a duplája is lehet a munkavállalók száma. Ezek a vállalkozások azonban általában kis- és középvállalkozások.

A magyar gazdaságot nem lehet részekre osztva kezelni. A magyar gazdaságot mindig egységes egészként kell kezelni. Ezért, ha egy helyen támogatási forma valósul meg, azt mindig úgy kell tenni, hogy az a termelési láncon végigfutó támogatási rendszer legyen. Egyrészt a magyar emberek munkájának megbecsülése is tudjon nőni a munkahelyek száma mellett, másrészt pedig különösen fontos az, hogy a kis- és középvállalkozások is fejlődni tudjanak.

Ezért, ha kifejezetten fejlesztésről beszélünk, a fejlesztési adókedvezmények tekintetében, akkor már a fejlesztés pillanatában, megvalósulása tekintetében is egyfajta beszállítói lánc valósul meg, a másik oldalon pedig a folyamatos működés során a magyar beszállítók be tudnak kapcsolódni a termelési láncba, ennek megfelelően a kötelezően előírt ‑ hang­súlyozom: kötelezően előírt ‑ foglalkoztatási adatok mellett meg tud jelenni ez a másik oldalon a kis- és középvállalkozásoknál is, mint új munkahely-teremtési lehetőség és üzleti lehetőség is a kis- és középvállalkozások számára.

Egy ilyen típusú támogatás tehát kifejezetten az egész magyar gazdaságot segíti, és az, hogy ez Közép-Magyarországon meg tud valósulni, nemcsak a közép-magyarországi kis- és középvállalkozásokat tudja segíteni, hanem a beszállítói láncon keresztül az egész ország kis- és középvállalkozóit. Ezért kérem, hogy ezt a javaslatot, beleértve a módosító javaslatot is, támogatni szíveskedjenek. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  376  Következő    Ülésnap adatai