Készült: 2020.07.12.19:26:34 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

256. ülésnap (2017.11.13.), 370. felszólalás
Felszólaló Tuzson Bence (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:56


Felszólalások:  Előző  370  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

TUZSON BENCE (Fidesz): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egy nagy jelentőségű törvénymódosításról van szó abból a szempontból, hogy a közép-magyarországi vállalkozások segítése ennek a törvényjavaslatnak a következtében egyre erőteljesebben megvalósulhat, és összhang alakulhat ki az EKD-támogatások és az ilyen típusú adókedvezmények tekintetében, mármint gondolok a fejlesztési adókedvezményre. Ugye, korábban is tartalmazott már ez a törvény fejlesztési adókedvezményeket, amilyen például a környezetvédelmi beruházások esetében fennállt vagy a K+F beruházások esetében. Azonban eddig a közép-magyarországi vállalkozások, cégek kimaradtak az ilyen típusú adókedvezményekből.

Ezért, élve az európai uniós támogatási lehetőségekkel, valamint azzal, hogy az EKD-támogatások, amelyek uniós jogi alapja egyébként ugyanaz, már tartalmaznak ilyen típusú lehetőséget, hogy a támogatások teljes körűek legyenek, amelyek új vállalkozásnak nem minősülnek, de új terméket kívánnak bevezetni vagy új eljárást kívánnak alkalmazni, és ezzel ráadásul a munkahelyteremtéshez is hozzájárulnak, érdemes egy újabb fajta adókedvezményt bevezetni. És valóban, ahogy képviselő úr is elmondta az előbb, ez elősegítheti Magyarországon a kis- és középvállalkozások fejlődését is, hiszen vannak olyan nagyvállalatok Magyarországon, amelyek komoly, nagy beruházók és komoly, nagy termékpalettával is rendelkeznek, új termék bevezetésével elősegíthetik azt, hogy Magyarországon a kis- és középvállalkozások is fejlődjenek, a kis- és középvállalkozások is erősödjenek meg.

A közép-magyarországi cégek a korábbiakban sajnos elég kevés uniós támogatást vehettek igénybe, hiszen a közép-magyarországi régió európai uniós viszonylatban, elsősorban Budapest fejlettsége okán, fejlett térségnek minősül. Ugyanakkor nagyon nagy szükség van arra, hogy ebben a térségben is prosperálhassanak, nőhessenek, erősödjenek meg ezek a magyar cégek és azok a cégek, amelyek akár Magyarországon vannak.

Hiszen azok a cégek, amelyek itt központot üzemeltetnek, nyugodtan tekinthetők magyarországi magyar vállalkozásoknak is. Főleg, ha ilyen komoly tevékenységet folytatnak, és elősegítik a kis- és középvállalkozások fejlődését is.

Ennek megfelelően kérem önöket, hogy támogassák a javaslatot, és támogassák a Törvényalkotási bizottság módosító javaslatát is, amely elsősorban technikai pontosításokat tartalmaz a kedvezmény igénybevételével kapcsolatban, de a törvényjavaslat célját, alapvető funkcióját nem változtatja meg. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  370  Következő    Ülésnap adatai