Készült: 2020.04.01.19:33:01 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

6. ülésnap (2010.05.25.), 85. felszólalás
Felszólaló Pokorni Zoltán (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka Expozé
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  85  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz), a napirendi pont előadója: Elnök Úr! Képviselő Hölgyek, Képviselő Urak! Rövid, számunkra fontos módosításról van szó. Ez egy 1991-ben született jogszabály, az úgynevezett hatásköri törvény, amelyik a főváros és a kerületek hatáskörét is elrendezi.

Magyarországon 3179 önkormányzat van. Ezeknek az önkormányzatoknak, pár kivételtől eltekintve, joguk, lehetőségük, hogy maguk döntsenek arról, milyen szobrot kívánnak a közterületükön felállítani, milyen emlékművet állítanak fel. Ez alól a 23 kerület kivétel, ugyanis ez az 1991. évi jogszabály, hatásköri törvény ezt a kérdést a főváros gyámsága alá helyezte. Ebből számos nézeteltérés, konfliktus, nota bene per is származik, hiszen nem mindig tudott egymással megállapodni a kerület és a főváros.

Mi azt javasoljuk, hogy hasonlóképpen a 3170 önkormányzathoz, adja meg a parlament ezt a jogot a nemegyszer nagyvárosnyi lélekszámú kerületeknek, bízva abban, hogy a kerületek, az önkormányzatuk el tudják dönteni, hogy milyen képzőművészeti alkotást állítsanak közterületeiken, milyen módon állítsanak emléket hőseiknek, halottaiknak vagy egy-egy háború áldozatainak.

Hosszan nem kívánok érvelni a javaslat mellett. A főváros egyéb hatáskörét ez nem érinti, például az utcanevek elnevezése továbbra is a fővárossal való köteles együttműködés alapján alakul ki. Ezt az egy pontot, az emlékművek állításának, illetve lebontásának a kérdését utalja a hatásköri törvény, az új szabályozás a kerületek hatáskörébe.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a Fidesz, a KDNP, az LMP és a Jobbik soraiban.)
Felszólalások:  Előző  85  Következő    Ülésnap adatai