Készült: 2019.12.05.15:55:54 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

174. ülésnap (2008.11.07.), 113. felszólalás
Felszólaló Harrach Péter (KDNP)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka ülésvezetés
Videó/Felszólalás ideje 1:59


Felszólalások:  Előző  113  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ELNÖK: Tisztelt Országgyűlés! Néhány percre szeretném a figyelmüket kérni. Egy kis szünetet tartva a napirendi pont tárgyalásában egy megjegyzést kell tennem, és ezt mint a parlament alelnöke kötelességem megtenni.

Az előbb elhangzott a parlament egyik volt korelnökével kapcsolatban egy megjegyzés, amit pontosítanom kell időben. Ez körülbelül úgy hangzott el, hogy a korelnök úr a chilei diktátort példaképként említette. Szeretnék idézni abból a jegyzőkönyvből, ami ezt a felszólalást tartalmazza. Az ország jövőjéről szólva Varga László egykori alelnök azt mondta:

"Ahol szakértelemre van szükség, ott a legjobbak kapják a megbízást. Felrémlik előttem a dél-amerikai Chile példája, ahol '85-ben elképesztő nyomort láttam, majd '88-ban egy megváltozott, gazdasági fejlődésben levő országot. Megkérdeztem ismerőseimet, mi volt az oka ennek a változásnak. A válasz így hangzott: van egy fiatal közgazdászunk, Hernan Büchi, aki elment a diktátorhoz, és azt mondta neki: tábornok úr, én nem vagyok a maga híve, de a gazdasági válságot képes vagyok megoldani. A feladatot megoldotta, és ma Chile gazdasági fejlődésben Dél-Amerika vezető állama."

Azért kell megvédenem Varga Lászlót, a mindnyájunk által tisztelt egykori korelnököt, mert ő igazi demokrata volt, a diktatúra ellensége, de a szakértelem híve. Ezt a megjegyzést meg kell tennem időben. Köszönöm szépen. (Taps.)

Folytassuk a vitát! Hajdu Lászlóé a szó két percben.
Felszólalások:  Előző  113  Következő    Ülésnap adatai