Készült: 2021.06.19.15:23:43 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

287. ülésnap (2006.02.13.), 118. felszólalás
Felszólaló Arató Gergely (MSZP)
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:04


Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ARATÓ GERGELY oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! (Folyamatos zaj.) Természetesen a kormányzat számára a közoktatás nagyon fontos, és bizony fontos a fiskális egyensúly is, hiszen az ország gazdasága sem alapulhat máson, mint egy háztartás: a bevételek és a kiadások egyensúlyán. Ezért van aztán az, képviselő úr, hogy az Országgyűlés minden évben a költségvetési törvény keretei között dönt arról, hogy milyen célokra milyen forrásokat biztosít, dönt arról, hogy hogyan hozza egyensúlyba egymással a bevételeket és a kiadásokat.

A költségvetési törvényben van módja az ön által idézett törvényhely szerint is meghatároznia az Országgyűlésnek azt, hogy az egyes célokra milyen forrásokat tud biztosítani. A képviselő úr is részese volt annak a költségvetési vitának, amelynek keretében kormánypárti képviselők indítványára több mint 10 milliárd forinttal tudtuk megemelni a költségvetési vita folyamán is a közoktatás céljaira szolgáló normatív forrásokat.

Ennek a vitának a kapcsán azonban természetesen döntenie kellett az Országgyűlésnek arról, hogy a sok fontos cél közül, a sok lényeges cél közül melyek azok, amelyekre több jut, és melyek azok, amelyekre kevesebb jut, vagy amelyekre nem jut. Ezért az Országgyűlés - véleményem szerint helyesen - azt a döntést hozta, hogy azokat az alapvető bérhordozó normatívákat emelte meg a költségvetési vita folyamán, amelyek az általános iskolai oktatást, az óvodai oktatást, a középiskolai oktatást, a kollégiumokat, a művészetoktatást - és még sorolhatnám -, azokat az alapvető oktatási területeket szolgálják, ahol bizony a béremelés, az energiaár-emelés, a működési költségek valóban többletkiadásokat jelentenek. Hozzá kell tennem, hogy más oldalról természetesen a fenntartók számára az áfacsökkentésből és az egészségügyi hozzájárulás csökkentéséből származó hatások viszont többletbevételt, többletlehetőséget jelentenek.

Köszönöm szépen. Ha szükséges, majd folytatom. (Taps az MSZP-s képviselők soraiban.)
Felszólalások:  Előző  118  Következő    Ülésnap adatai