Készült: 2021.06.13.09:56:45 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

284. ülésnap (2006.01.31.), 334. felszólalás
Felszólaló Arató Gergely (MSZP)
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:15


Felszólalások:  Előző  334  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ARATÓ GERGELY oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Jánosi György elnök úr részletesen indokolta azokat a körülményeket, amelyek az új törvényjavaslat módosításához vezetnek. Azt gondolom, ezek méltányolandó körülmények; olyan típusú, újonnan felmerült problémákról van szó, amelyek a törvény eredeti szövegének elfogadásakor tavaly tavasszal nem álltak még rendelkezésre, nem voltak ismertek, ilyen módon nem voltak beépíthetőek a törvényjavaslatba. Ezek közül valóban a legfontosabb a hallgatói önkormányzatok helyzetével kapcsolatban kialakult bizonytalan helyzet, amely a magyar felsőoktatás egyik nagy tekintélyű és sikeres intézményének a működését veszélyezteti.

Ugyan az új felsőoktatási törvény hatálybalépése március 1-je, és általában nem szerencsés ilyen szakaszban módosítani egy törvényt, azonban talán képviselőtársaim is emlékeznek, hogy tavaly decemberben, amikor az Alkotmánybíróság határozata nyomán módosítást fogadtunk el a felsőoktatási törvénynél, akkor természetesen a Házszabály szerint ezek a módosítások csak az Alkotmánybíróság ítéletében érintett pontokat záróvita keretében érinthették. Éppen ezért ezeket az ügyeket nem volt módja elrendezni az Országgyűlésnek, bár ezek egy része ismert volt.

Összességében azt tudom mondani, hogy ez a törvényjavaslat, a módosítás alkalmas arra, hogy a felsőoktatási törvényben rendezze a hallgatói önkormányzat helyzetét, és néhány vitatott vagy bizonytalan kérdést szintén rendezzen, és könnyítse a felsőoktatás helyzetét, a felsőoktatási intézmények működését.

Azt is el kell mondanom az Országgyűlésben, hogy folyik a felsőoktatási törvény végrehajtási rendeleteinek kidolgozása, múlt héten a főigazgatói konferencia, ezen a héten, a mai napon a rektori konferencia tárgyalta meg ezeket. Lezárult az akkreditációs folyamat, az alapszakok esetében megjelent a felvételi tájékoztató.

Összességében azt tudom mondani, hogy a magyar felsőoktatás készen áll arra, hogy március 1-jén, az új törvény életbe léptével elinduljon egy sikeresebb és a gyerekek számára több esélyt, több lehetőséget teremtő magyar felsőoktatás.

Köszönöm szépen, és miután ehhez hozzájárul, ezért a kormány támogatja ezt a törvényjavaslatot. (Taps az MSZP soraiból.)
Felszólalások:  Előző  334  Következő    Ülésnap adatai