Készült: 2021.06.19.13:35:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

277. ülésnap (2005.12.06.), 444. felszólalás
Felszólaló Arató Gergely (MSZP)
Beosztás oktatási minisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kétperces felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 1:44


Felszólalások:  Előző  444  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

ARATÓ GERGELY oktatási minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Először is szeretném elmondani, hogy azokat a módosító indítványokat, ha a forrásuk megfelelő, a kormány várhatóan támogatni fogja, amelyek az irányító testületeknél felszabaduló összegeket kívánják olyan fontos célokra fordítani, mint a mérési, értékelési rendszer megerősítése annak érdekében, hogy világos képe legyen a szülőknek és a fenntartóknak arról, hogy az iskolákban milyen a valós teljesítmény, az iskolák maguk is tudják fejleszteni ezenkívül a munkájukat; vagy amilyen, erről most nem esett szó, de szintén fontosnak tartjuk, hogy a határon túli magyarok oktatásának támogatására nagyobb összegek álljanak rendelkezésre; vagy éppen azok a felsőoktatási beruházások, amiket Kis Zoltán képviselő úr említett, említhetném még ezen kívül a gyöngyösi építkezéseket is. Azt is el kell mondanom, hogy Kis képviselő úron kívül Gedei képviselő úr is ilyen értelmű módosító indítványokat adott be Jászberény tekintetében. Ezek mindenképpen fontos javaslatok.

Ugyanakkor Babák képviselő úr hozzászólását nem teljesen értem, mert eltekintve attól, hogy nem ahhoz a fejezethez szólt, amiről most a költségvetési vita folyik, folyamatosan azt érzékelem az önök felszólalásában, hogy keveslik a közoktatás állami normatív támogatását. Azt szeretném már egyszer meghallgatni, hogy amikor ez a támogatás 50 százalékkal alacsonyabb volt, akkor önök ezt miért nem kevesellték, akkor miért volt elég ez a támogatás. Azt pedig vissza kell utasítanom, hogy önök az önkormányzatok forráshiányát folyamatosan oda vezetik vissza, hogy a pedagógusok bérét megemelte ez a kormány.

Szerintem az nagyon helytelen, hogy a pedagógusok megérdemelt béremelésével kívánják önök az önkormányzatok nehéz helyzetét magyarázni.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  444  Következő    Ülésnap adatai