Készült: 2020.06.06.14:26:15 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

16. ülésnap (2002.07.16.), 109-111. felszólalás
Felszólaló Pánczél Károly (Fidesz)
Beosztás  
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka elhangzik az interpelláció/kérdés/azonnali kérdés
Videó/Felszólalás ideje 2:25


Felszólalások:  Előző  109 - 111  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Az MSZP és az SZDSZ választási programja ingyenes tankönyvet ígért az általános iskolás diákoknak. Ezt lépten-nyomon hallottuk Medgyessy Pétertől is. Kevesebbet ígért tehát, mint a polgári kormány, amely a középiskola végéig biztosította volna ezt a lehetőségét.

A kormányprogramból a konkrét ígéret már kimaradt. Ott már csupán annyi áll: "Növeljük a tankönyvtámogatást olyan mértékben, hogy a rászorulóknak a közoktatás minden szintjén az iskolák ingyen biztosíthassák a tankönyveket." Ez a javaslat újabb visszalépést jelentene a Fidesz vezette kormány elképzeléseihez képest. Telik-múlik az idő, megkezdődött a vakáció, a diákok és a szüleik pedig nem tudják, hogy kell-e fizetniük a tankönyvekért szeptemberben.

Az oktatási miniszter rendkívül elfoglalt. Jutott ideje az oktatási ombudsman méltatlan megvádolására és felmentésére. Jutott idő a felsőoktatási beruházásokat felügyelő kormánybiztosság megszüntetésére és ezzel a beruházások veszélyeztetésére. Jutott idő a tisztogatásra a minisztériumban és a háttérintézményekben. Jutott idő a fejlesztési programokra, az érettségireform-mérési program, a minőségfejlesztési program forrásainak zárolására. De arra nem jutott idő, hogy ezt az ígéretet beváltsa. Ez azért is érthetetlen, mert az előző kormány elkészítette az erre vonatkozó javaslatokat, önöknek nem kellett volna mást tenniük, mint folytatni a megkezdett munkát; folytatni azt a munkát, amelynek az volt az eredménye, hogy 1998 és 2002 között egyetlen alkalommal sem emelkedett a tankönyvek ára, mindeközben jelentősen növekedett a tankönyvtámogatás összege. Ezen intézkedéseknek köszönhetően nyílt arra lehetőség, hogy ténylegesen lehetővé váljék a tankönyvek ingyenessé tétele.

Tisztelt Államtitkár Úr! A bizottsági meghallgatáson Magyar Bálint arról biztosított minket, hogy az oktatási tárca harcolni fog az ingyenes tankönyvekért. Önmagában érthetetlen, hogy egy tárcavezetésnek miért kell viaskodnia saját kormányával, hogy megvalósíthassa a kormány, sőt választási programját, és végképp nem látható, hogy csapatai ezen a fronton harcban állnának. (Az elnök jelzi az idő leteltét.) Itt lenne az ideje a világos beszédnek...

 

ELNÖK: Képviselő úr, lejárt a kétperces időkeret.

 

PÁNCZÉL KÁROLY (Fidesz): ...itt lenne az ideje, hogy egyértelművé tegye, teljesíteni kívánják-e, amit megígértek, vagy elismerik, hogy hitegették és becsapták az embereket.

Köszönöm, elnök úr. (Taps a Fidesz soraiban.)

 
Felszólalások:  Előző  109 - 111  Következő    Ülésnap adatai