Készült: 2020.04.09.20:43:35 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

30. ülésnap (1998.11.18.), 216. felszólalás
Felszólaló Varga Mihály (Fidesz)
Beosztás pénzügyminisztériumi politikai államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka felszólalás
Videó/Felszólalás ideje 2:30


Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Tegnap is a vitanap végén Nagy Sándor mondott néhány szót, ma ez Göndör István képviselőtársamnak jutott, hogy a legnagyobb ellenzéki frakció részéről összegezze a vita tanulságait. Most engedje meg, hogy válaszoljak néhány szóban arra, amit felvetett.

Azt gondolom, a vitához valóban arra van szükség, hogy ne monomániásan mondjuk ugyanazokat az érveket akár kormánypárti, akár ellenzéki oldalról. A vitához arra van szükség, hogy néha vegyük figyelembe azokat a tényeket vagy azokat a külső körülményeket akár, amelyek ennek a költségvetésnek a paramétereit és a tényszámait megadják.

A képviselő úr itt mondott néhány területet, amelyben úgy gondolja, hogy érdemi előrelépés nem történt. Nézzük! Bérből és fizetésből élők: ennek a kérdésnek, azt gondolom, hogy a legnagyobb részét az adótörvényekben már a parlament tárgyalta. Kormánypárti oldalról elhangzott - ezt meg tudom erősíteni -, hogy a családtámogatási rendszerben valóban próbálunk olyan lépéseket tenni, amelyek főként a gyermeket nevelőket hozzák kedvezőbb helyzetbe a következő esztendőben.

Agrárium területén: azt a képviselő úr sem vonta kétségbe, hogy a kormányzat kiemelt területnek tekinti az agrárágazatot, erre a lehetséges forrásokból jócskán ad a következő esztendőre. Jóval reálérték felett fog nőni az agrártámogatások összege. Az már egy más kérdés, hogy a szerkezet hogyan változik az agrártámogatási rendszereknek, de azt hiszem, ha ezt össze tudjuk kapcsolni egy vidékfejlesztési programmal, akkor ez a megemelt támogatás nem lesz hiábavaló.

Elhangzott az, hogy az önkormányzatokat a lehetőségeihez képest talán kevésbé támogatja a kormányzat. Azt hiszem, hogy az önkormányzatoknál is polgárok élnek, akik egyszerre családban élnek, gyermeket nevelnek, pedagógusok, esetleg mezőgazdasági vállalkozók, tehát nemcsak azt kell nézni, hogy az önkormányzat maga milyen körülmények között tud gazdálkodni a következő esztendőben, hanem azt is, hogy az önkormányzat polgárainak az életkörülményei hogyan változnak.

Nagyon sok minden elhangzott még a vitában, amire szívesen reagálnék, de azt gondolom, erre a következő napokban még lesz mód.

Köszönöm szépen a türelmét, elnök úr. (Taps.)

 
Felszólalások:  Előző  216  Következő    Ülésnap adatai