Készült: 2020.07.12.12:54:55 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

164. ülésnap (2012.02.20.), 137. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka kérdés megválaszolva
Videó/Felszólalás ideje 2:05


Felszólalások:  Előző  137  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Képviselő Asszony! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Lényegében ön mindenről beszélt, képviselő asszony, amiről az elmúlt év kapcsán lehet beszélni. Egy-egy mondatot kiragadnék belőle, mint például azt, hogy a kormányablakokban milyen tájékoztatást adnak.

Tisztelt Képviselő Asszony! Ha nem lett volna ez a kormány, most nem lennének kormányablakok, nem lenne 29 helyen az országban 99 darab kormányablak, amelyben egyre több ügy intézhető mindenki számára. (Bertha Szilvia felé:) Ön mosolyoghat ezen, de eddig ezeket az ügyeket az emberek 14 darab hivatalban intézték, tavaly január 1-jétől ez 1 darab kormányhivatal. Tavalyelőtt ilyenkor még 14 helyre kellett elmenni, hogy ezeket az ügyeket valahogy el tudják indítani, a tavalyi év elején kezdtünk huszon-egynéhány üggyel, most már hatvan körülire emeltük azoknak az ügyeknek a számát, amelyeket az állampolgárok például ezekben a kormányablakokban intézhetnek.

Ön is nagyon jól tudja, hogy igyekszünk ezeknek a számát növelni, keressük a jobbnál jobb helyszíneket, ahol ezt minél költséghatékonyabban meg lehet tenni, például vasúti várócsarnokok egy részében; a leendő járási székhelyeken mindenképpen kialakítanunk ilyen ügyfélfogadásra alkalmas, tömegközlekedéssel jól megközelíthető kormányablakokat, pontosan azért, hogy minél többen tudják ezt igénybe venni. Elég alapos kutatásokat végzünk erre vonatkozóan, és ezekből például az is kiderült, hogy vidéken sokkal nagyobb igény van kormányablakra, mert Budapesten sokkal inkább intézik az emberek elektronikusan az ügyeiket - igyekszünk ebben is hozzájuk alkalmazkodni. Ha például csak a népszámlálás adatait nézi meg, nálunk, a XI. kerületben az állampolgároknak már közel egyharmada ezt elektronikusan töltötte ki, tehát nekik inkább arra van szükségük és nem kormányablakokra.

Azért indítottunk Magyary-programot, azért indítottunk közszolgálati életpályát, hogy mindenki tervezni tudja a munkakör alapú karrierjét a közszolgálaton belül; azért hoztuk létre az egységes közszolgálati kódexet, hogy ha valakinek a karrierpályája egyik vagy másik hivatásrendi ágazatban megreked, tovább tudjon lépni egy másik szinten. Az utánpótlásnevelésre, a továbbképzésre azért hoztuk létre a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, hogy egy egységes közszolgálati elitképzés kialakulhasson Magyarországon.

Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  137  Következő    Ülésnap adatai