Készült: 2020.07.04.20:51:31 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

162. ülésnap (2012.02.13.), 38. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:17


Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Tisztelt Ház! Valóban egy jóval szellősebb, egy jóval lazább, egy kevésbé leterhelt ülésszak elé nézünk, mint az előző. Az előző ülésszakban 99 darab törvényt, törvénymódosítást fogadtunk el, a nemzetközi szerződésekkel együttvéve; most 42 szerepel a tervekben. Az elmúlt félévben ezek közül egy tucatnyi volt az, amelyik nemzetközi szerződést tartalmazott, volt sok módosítás, de teljesen új törvény is 43 szerepelt. Ehhez a 43-hoz képest most 42 az összes módosító és új kódexet is elfogadó törvényeknek a száma, tehát jóval kevesebb munkateher igencsak bőséges időkeretben áll rendelkezésünkre, hiszen míg az első felében ennek az ülésszaknak kétnapos, a második felében háromnapos üléseink lesznek, tehát a vitára és a kibeszélésre is sokkal több idő és lehetőség nyílik itt a parlamentben.

De sok más területen is ezeket a törvényeket meg lehet vitatni, hiszen akár ha csak a mezőgazdaságot érintő legfrissebb javaslatokat nézem, a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács azokat már megvitatta, és minden más fontosabb javaslat - legyen az adótörvény vagy költségvetés - az NGTT-t megjárja, és mire a parlamentbe kerül, addigra már a munkáltatókat, a munkavállalókat, a tudomány szereplőit, az egyházakat, a civil szervezeteket és vendégként a kormányzatot is magában foglaló társadalmi egyeztetésen túlesik. Nyilvánvalóan a szakszervezetekkel való tavalyi megállapodás és a Bankszövetséggel való megállapodás szintén nagyobb konzultációnak ad alapot, de azért voltak, hadd mondjam el, az előző évben is olyasfajta kezdeményezések - elég csak az LMP javaslatainak egyikére vagy másikára gondolni -, amelyek az alaptörvénybe beépültek, mint például az importszemét tilalma, a génmanipuláció tilalma vagy a klónozás tiltása, amelyek most már alaptörvény szintű védelmet élveznek, és sokszor ellenzéki pártoktól jöttek ezek a javaslatok.

A mai napon már szerintem egy nagyon fontos törvényt fogunk itt elfogadni a horvát uniós csatlakozásról. Úgy gondolom, szimbolikus értékű az, hogy a magyar EU-s elnökség alatt zárták le az utolsó pontot, az igazságügyi fejezetet horvát szomszédaink és barátaink, és Magyarország elsők között nyilvánítja ki, hogy szeretne közösségre lépni az Európai Unión belül is Horvátországgal. Remélem, ez egy ünnepi pillanat lesz a magyar parlament történetében, amikor ma délután ezt a szavazást megejtjük.

A két nagy kódexet a képviselő úr már említette, a polgári és a büntető törvénykönyvet. A büntető törvénykönyv - mint azt Répássy államtitkár úr be is jelentette a múlt héten - már fenn található a kormányzati honlapon, és mindenkinek várjuk az észrevételeit, ugyanúgy, ahogy a járáshatárok kialakításához is heteken keresztül vártuk minden településnek, polgármesternek az észrevételeit. A polgári törvénykönyvnél szintén egy még hosszabb konzultációt tervezünk, ott a tudósok javaslatát is mindenki megismerheti hamarosan, utána következik a kormány álláspontja, amit ki-ki megismerhet, majd pedig egy igencsak hosszú parlamenti vitára készülhetünk itt.

De fontos törvény szerintem a hungarikumokról szóló javaslat, fontos sarkalatos törvény a választási eljárás és a népszavazás, valamint az Országgyűlésről szóló törvény, amelyet szintén ebben az ülésszakban vitatunk meg. Végre saját kódexet kap a turizmus, illetőleg a járási és önkormányzati közfeladatok elválasztásáról, kijelöléséről szóló törvényjavaslat is ebben a félévben kerül a parlament elé. Itt is törekszünk arra, hogy minél inkább nagyobb konszenzussal, minél több egyeztetési kör után kerüljön ide a parlament elé. De olyasfajta hétköznapi életet befolyásoló törvényjavaslatok is itt fognak szerepelni, amelyek a lánctartozások kiszűrését vagy visszaszorítását szolgálják, vagy az a javaslat, amelyik azt a már-már megszokott projektcégbedöntő gyakorlatot igyekszik megakadályozni, amikor ki-ki új építésű lakásokat épít, majd amikor a garanciális munkákat kéne elvégezni, addigra megszünteti a cégét, és így nem tudják az állampolgárok, a vásárlók, a lakások új tulajdonosai ezeket az igényeket érvényesíteni.

Tehát többféle szinten fognak itt törvények érkezni: mind sarkalatos, mind a gazdasági kormányzást érintő, mind pedig egyéb, a hétköznapi élet gondjain az állampolgárokat segítő törvényjavaslatok. Ezeknek a véleményezésére, megkonzultálására - ha van ilyen szó -, konzultálására, megvitatására pedig minden korábbinál több időt és lehetőséget kap mindenki, mind az ellenzék képviselői, mind a társadalmi szervezetek. Ehhez kívánok mindenkinek a következő félévben is jó munkát.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)
Felszólalások:  Előző  38  Következő    Ülésnap adatai