Készült: 2020.07.08.07:44:32 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

161. ülésnap (2011.12.30.), 16. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:57


Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Engedje meg, hogy csak három dolgot húzzak alá abból a nagyon hosszú listából, amelyet a frakcióvezető úr felsorolt az elmúlt öt percben. Az első csomag az lenne, hogy pontosan a szociálisan legrászorultabbakat próbálta a kormány segíteni, azokat, akik a legnehezebb helyzetben vannak, azokat, akiket egy válság mindig elsőként ér el, hiszen akik amúgy is kiszolgáltatottak, azokat egy hullámvölgy, egy világgazdaságon végigsöprő szegénységi hullám, egy recessziós hullám mindig elsőként éri.

Éppen ezért az ő fogyasztói kosarukban legmagasabb szinten lévő rezsiköltségeket igyekezett a kormányzat minél alacsonyabb szinten tartani. Az első időszakban rezsistopot vezettünk be, majd a későbbiekben, így idén január 1-jétől is messze az infláció alatti rezsiemelkedést engedélyez csak a kormány, az ehhez szükséges törvénymódosító javaslatokat itt a parlamentben az elmúlt egy évben megtárgyaltuk. Míg a szocialisták idején több számjegyű - mondjuk - gázáremeléshez szokott hozzá egy átlag magyar fogyasztó, most körülbelül csak a tizedét kell hogy elszenvedje ahhoz képest, mint amikor a szocialisták engedték szabadon az egyes rezsiköltségeket. Úgy gondolom, hogy a rezsi minimalizálása, a rezsistop bevezetése, az infláció alatti rezsiköltség-emelkedés pontosan a szociálisan legnehezebb helyzetben lévőkön segít.

Ugyanígy a legkiszolgáltatottabbak közé került sajnos az utóbbi két évtizedben a nyugdíjasok nagyon nagy tömege. Hogy nem az Európai Unió más országaihoz hasonló nyugdíjcsökkenéseket kell elszenvedjenek vagy nem az egytizenharmadnyi nyugdíjcsökkentést, mint amit a szocialisták ideje alatt, hanem egyrészről megőrizzük a nyugdíjak értékét, sőt a nyugdíjaskosárnak és a nyugdíjszámítási képletnek megfelelő mértékben emeljük is, ez az Európai Unión belül 2011-ben igenis nagyon nagy eredménynek tudható be.

De nemcsak a nyugdíjasokon segítünk, hanem igyekszünk segíteni a legalacsonyabb keresetűeken is segíteni, a minimálbér 92 ezer forintra emelése pontosan azt a célt szolgálta, hogy felzárkóztassuk a minimálbér összegét (Zaj. - Az elnök csenget.), akár csak a környező országok szintjéhez is. Sokszor vádolja a kormányzatot az ellenzék azzal, hogy nem vonja be kellően a társadalmat, a társadalmi szereplőket a jogalkotásba. Ugyanakkor olyan dolgok történtek, amelyek teljes mértékben formabontóak az előző évek vagy az előző ciklusok kormányzati politikájához képest, pozitív irányban. Ilyen például a nemzeti konzultáció és a szociális konzultáció, hogy úgy kérik ki az állampolgárok véleményét, hogy nincs választási év, népszavazáson vagy választásokon kívül egy-egy fontos törvény vagy törvénycsomag elfogadása előtt minden magyar állampolgárnak reális lehetősége nyílik arra, hogy véleményt nyilvánítson. Milliós nagyságrendben ezzel az állampolgárok éltek is, és a milliós nagyságrendben kinyilvánított véleményt utána most már az alkotmányban is olvashatjuk, hiszen annak a képletnek megfelelően változtattuk az alaptörvény szövegét, amely a nemzeti konzultációban megtörtént, a szociális konzultáció eredményeit pedig már beépítettük, vagy a későbbiekben beépítjük a törvényhozás folyamatába.

Szintén úgy látom, hogy nagyon nagy dühvel és irigységgel töltötte el az egyes ellenzéki pártokat az, hogy mind a szakszervezetekkel a munka törvénykönyvének a főbb rendelkezéseiről, mind pedig a Bankszövetséggel a devizahitelezés kérdéséről sikerült megállapodni. Ezt megelőzte az árfolyamgát, a Nemzeti Eszközkezelő felállítása vagy a végtörlesztési lehetőség. De a végén egy konszenzust sikerült kialakítani, a konzultáció végén, akár a szakszervezetekkel, akár a Bankszövetséggel. Nem sok az a kormány, hanem kevés, amely elmondhatja magáról, hogy ilyen átfogó megállapodásokat tudott létrehozni ilyen fontos társadalmi szereplőkkel.

Ami azonban talán a legtöbb konfliktust szülte ebben az évben és még fogja is szülni a következő hónapokban, az a rendszerváltás valódi befejezése, hiszen a rendszerváltás befejezése nemcsak azt jelenti, hogy az utolsó szocialista időszak egyes haszonélvezőinek az érdekeit sérti ez a kormányzat, amikor befejezi a rendszerváltást, hanem ugyanígy a spontán privatizáció időszakában meggazdagodott vagy hatalmi helyzetbe, vagy gazdaságilag előnyös helyzetbe került embereknek is az érdekeit sérti. A kommunizmus utolsó éveiben már nemcsak a valós szocializmus létezett, hanem a spontán privatizáció is.

Akik akkor jutottak előnyös helyzetbe, és most veszélyeztetve látják a jövedelmeiket, ők is a kormányzat ellen fordulnak, és itt már nemcsak magyarországi, hanem külföldi szereplőkről is szó van. Ugyanakkor, ha a 2011. évre visszagondolunk majd 10 vagy 20 év múlva, én biztos vagyok benne, hogy a 2011. évet mindenki az új magyar alaptörvény évének fogja tartani, amikor Magyarország új, demokratikus és jogállami közjogi berendezkedéseinek az alapjait lefektettük, amely 10, 20 vagy akár 30 évre is befolyásolja, alapvetően befolyásolja Magyarország jövőjét. Én így kívánok minden kedves képviselőtársamnak nagyon boldog új esztendőt.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)
Felszólalások:  Előző  16  Következő    Ülésnap adatai