Készült: 2020.07.06.02:33:17 Dinamikus lap

Felszólalás adatai

160. ülésnap (2011.12.28.), 10. felszólalás
Felszólaló Dr. Rétvári Bence (KDNP)
Beosztás közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár
Bizottsági előadó  
Felszólalás oka napirend előttihez hozzászólás
Videó/Felszólalás ideje 4:25


Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai

A felszólalás szövege:

DR. RÉTVÁRI BENCE közigazgatási és igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető-helyettes Úr! Tisztelt Ház! Azért szögezzük le, hogy önök igazából azért mentek ki múlt héten ide, a Parlament elé az utcára, hogy önöket elvigyék, azért, hogy egy médiahekket hajtsanak végre, és azért, hogy egy ilyen médiarítusú ellenállást folytassanak. (Taps a kormánypárti padsorokban.) Ez nem új ellenállás, ez pontosan egy vágóképnyi ellenállás, amit önök itt folytatnak (Nyakó István: Magatokat tapsoljátok.), és az önök ellenállásának célja maga az ellenállás, emögött más dolgot nagyon sejteni nem tudunk; esetleg a II. kerületi eredmények lehetnek, ahol kiderült, hogy másfél év után önök még mindig nem tudtak kitörni abból a sávból, az emberek támogatottságából (Nyakó István: Segítettek nekik.), amiben másfél évvel ezelőtt voltak, és valahogy ebből ki akarnak jutni.

(10.20)

Önök éppen ezért építenek egy újfajta adatbázist egy ilyen féllegális zónában. Felmentem az önök honlapjára, a www.ujellenallas.hu-ra, ahol már 346-an csatlakoztak az új ellenálláshoz a Facebookon (Derültség a kormánypártok soraiban.), és ott nem láttam, hogy az adatvédelmi ombudsmannál milyen nyilvántartási számon vetették önök magukat nyilvántartásba, hogy ezt az adatkezelést folytatják. Ott a törvényi utalás szerepel, de az, hogy önök bejelentették, hogy önök egy adatbázist építenek az új ellenállókból, azt önök a törvényesség határainak - hogy úgy mondjam - a határmezsgyéjén mozogva nem tették meg.

Ami pedig újítás volt ezen: nagyon sok performansza volt már eddig is az LMP-nek különböző politikai akciók kapcsán, de ez volt az első, amihez egy hivatalos szervet, a rendőrséget használták; arra használták a rendőrséget, hogy még látványosabb, még hangzatosabb legyen az önök médiaakciója. Önök nem kockáztattak sokat, tisztelt képviselők, egy darab megfázást kockáztattak ezzel, hiszen Magyarország egy demokratikus jogállam, önök nagyon jól tudták, hogy semmifajta bántódásuk nem eshet ezután, csupán a híradók lesznek tele az önök performanszával, ezen kívül semmi más következményre nem számíthattak.

Vannak igazi ellenállók köztünk itt a parlamentben egyébként: Wittner Mária, aki tizenegynéhány év börtönt kockáztatott; Horváth János, akit halálra ítéltek a nácik, vagy Murányi Levente, akit szintén deportáltak. (Taps a kormánypártok soraiban.) Ők valódi ellenállók, ők mondhatják azt, hogy a demokráciáért küzdöttek valaha is; de önök csak egy médiavágóképre voltak képesek ebben a helyzetben.

Az önök alkotmányos kötelezettsége akkor a vita lett volna. Ahogy ön is mondott példákat, én is hadd mondjak: azért az LMP elképzeléseit a Fidesz-KDNP-kormánytöbbség több területen megvalósította, aminek most önök ellen akarnak állni. Nézzük! Például az alaptörvényben olyan széles körűek a harmadik generációs környezetvédelmi alapjogok (Derültség az LMP soraiban.), amelyek párját ritkítják az európai alaptörvényekben. A GMO-mentességben szintén az LMP elképzelését tette a kormánytöbbség kétharmados törvénybe, alaptörvénybe. A szemétimport szintén egy közös célunk volt, amit mi valósítottunk meg, pedig önök is a zászlajukra tűzték; és úgy, ahogy a plazastop területén, más törvényekben is megvalósult az, amiért az LMP is küzdött.

Ami azonban a legszánalmasabb volt talán a múlt pénteki performanszban, azok a szocialista katasztrófaturisták (Derültség a kormánypártok soraiban. - Nyakó István: Na végre!), akik szinte lestopolták a rendőrautókat, hogy hogyan kéredzkedhetnek fel egyikre-másikra (Derültség. - Balczó Zoltán: Taxit kellett volna...), hogyan lesz róluk is egy fotó, amint éppen ott ülnek, és kérték, hogy szállítsák már el őket akkor a Gyorskocsi utcába, hogy legalább ennyi bekerülhessen a sajtóba, és láthatóan egy láthatósági mellényes rendőrrel való közös fotóért nagyobb összeget meg is adtak volna, hogy ez megtörténjen.

Hadd idézzem, hadd idézzem fel itt Schiffer András LMP-elnöknek, frakcióvezető úrnak egy korábbi mondatát. (Németh Szilárd István: Összejátszik Gyurcsánnyal!) 2011. május 21-én mondta ön a HVG-nek ezt a mondatot: "Kizárt, hogy az LMP valaha is együttműködjön Gyurcsány Ferenccel." (Felzúdulás a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások: Ó-ó! - Németh Szilárd István: Együttműködtek folyamatosan, Gyurcsány vezérli őket! - Nyakó István: Mint a Fidesz a kisgazdákkal!) Ez a pénteki akció (Lukács Zoltán: Mint a főnököd Torgyán Józseffel!), ez a pénteki akció azonban összeláncolta önöket (Lukács Zoltán: Bence, neked jobbra! Rendezői bal!) a szó fizikai és átvitt értelmében is, hiszen ott voltak, közös láncon voltak. És tudja, képviselő úr, mindenki maga dönti el a politikában is, hogy kivel láncolja össze magát: azzal láncolja össze magát 2011 karácsonyán, aki 1989-ben a kommunista rendszer fenntartásáért küzdött és azon az oldalon állt, vagy azzal láncolja össze magát, aki akkor egy demokratikus jogállami Magyarországért küzdött, és akkor a rendőrökkel is szemben állt. Önök döntik el, hogy Gyurcsány Ferenccel vagy a kormányoldal vezetőivel láncolják-e össze magukat.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban. - Lukács Zoltán: Tapsoljatok, mert már csak ti tapsoltok! Ti tapsoltok gyerekek, senki más!)
Felszólalások:  Előző  10  Következő    Ülésnap adatai